Driftsplan Skauga
Innledning
Styret i Skauga Elveierforening er ansvarlig for å utarbeide en årlig tiltaksplan til årsmøtet og følge opp planen i samarbeid med de organisasjoner og personer styret mener kan bidra til å nå de målsetningene elveierforeningen har.
Skauga elveierforening er en sammenslutning av grunneiere i Skaugavassdraget medregnet Sørelva og Nordelva, så langt anadrome laksefisk går. Foreningen ledes av et styre på 5 medlemmer som velges av årsmøtet. Ordinært årsmøte avholdes en gang hvert år før 30. april.
Status og bakgrunn
Skauga er ei regulert elv fra Svartelva kraftverk i Skaugdalen og ned til sjøen ved Bestvold. I laksesesongen har elveierforeningen avtale med Trønderenergi som slipper «lokkeflommer» slik at elva er fiskbar på denne strekningen, også i perioder med lite regn.
Brukbare gyteforhold for laks – men dårlige oppvekstforhold og lite skjul for lakseunger. Forbygninger av elva som skal hindre ras eller ustabile elvekanter har uheldige følger for oppveksthabitat.
Tiltak mot flom og utretting av elva har ført til homogen elvestrøm og utvasking av bunnsubstrat (delvis ned til leira). Manøvreringsregimet som Svartelva Kraftverk gjennomfører er trolig den viktigste faktoren som påvirker oppvekstvilkårene for laks i Skauga. Ved lav vannstand er det registrert betydelige eutrofieringsvirkninger (oksygenet brukes opp) grunnet tilførsel av næringssalter (forurensning).
Visjon og mål
Den biologiske målsetningen er å utvikle og opprettholde en god laks- og sjøørretstamme i vassdraget.
Den næringsmessige målsettningen er å utnytte ressursen på en slik måte at det gir økt økonomisk utbytte på landbrukseiendommene. Ressursutnyttelsen skal i tilegg gi grunnlag for positive ringvirkninger i lokalsamfunnet forøvrig.
Driftsplanansvaret er gitt etter paragraf 25a i Lov om laksefisk og innlandsfisk mv. (lakse- og innlandsfiskloven). Punktene i driftsplanen er gitt etter loven.
Paragaraf 25a gir følgende lovpunkter som skal oppfylles av den lokale forvaltningen:
- 1. Regulering av fisket
- 2. Bestandsovervåkning
- 3. Fangststatistikk og rapportering
- 4. Fiskeoppsyn
- 5. Smitteforebyggende tiltak
- 6. Kultiveringstiltak
- 7. Informasjon
I tillegg til de lovpålagte driftsplanpunktene, vil du her også finne oversikt over forvaltningslagets årshjul og møter/arrangementer
- 8. Forvaltningens årshjul
- 9. Møter og arrangement