Namsen_Fiskumfoss, fra oversiden, utsiktsbilde.jpg
Elveside

UTBYGGING AV NEDRE FISKUMFOSS KRAFTVERK

I forbindelse med den planlagte utbyggingen av kraftverket ved nedre Fiskumfoss har Namsenvassdraget Elveierlag (NE) mottatt henvendelser og spørsmål fra fiskere og andre interesserte. Her er litt mer informasjon.

Ayna Heilong
tirsdag 23.mars 2021 / 15:36

Nytt kraftverk ved nedre Fiskumfoss

I forbindelse med den planlagte utbyggingen av kraftverket ved nedre Fiskumfoss har Namsenvassdraget Elveierlag (NE) mottatt henvendelser og spørsmål fra fiskere og andre interesserte. Mange lurer på hvilke konsekvenser bygging av et nytt kraftverk vil kunne få for laksens levekår i elva og om laksefisket vil bli påvirket i byggeprosessen. NE har i møte med NTE fått informasjon om omfanget på prosjektet og hvordan utbyggingsprosessen er planlagt gjennomført. I følge informasjon som er gitt av NTE, vil laks vannkvalitet og annet liv i elva bli godt ivaretatt under byggeprosessen. Det nye kraftverket med en del forbedrede løsninger skal etter planen bli mer skånsomt for livet i elva når det er ferdig.

Videre følger informasjon om prosjektet utarbeidet av NTE (link til pdf versjon nederst i teksten):

Namsen_Fiskumfoss

Nye Nedre Fiskumfoss - en del av klimaløsningen

NTE bygger ny kraftstasjon i Nedre Fiskumfoss. Stasjonen vil være spesieltilpasset behovene i et nasjonalt laksevassdrag. Byggingen er derfor gode nyheter både for NTE, klimaet, lokalsamfunnet og laksen i elva. Det øker NTEs produksjon av ren fornybar energi og bidrar til å redusere bruk av fossile energikilder. Det gir investeringer og sysselsetting i lokalsamfunnet, og det bidrar til å bedre miljøet og vilkårene for laksen.

I anleggsperioden, som vil vare fra mars 2019 til 2023, vil det være stor aktivitet. Under prosessen vil det bli tatt hensyn til laksen og lakseinteressene. Derfor vil det ikke bli foretatt arbeider i elva i fiskesesongen og under gyting. Anleggsarbeid på land vil imidlertid foregå hele tiden. Derfor må det påregnes økt trafikk og støy i hele perioden.

Det blir tilrettelagt for parkering på anvist plass oppe ved E6. Selve anleggsområdet vil være sperret for alminnelig ferdsel, og vil være underlagt normale regler for helse, miljø og sikkerhet.

Vi legger vekt på unngå at anleggsområdet skaper problemer for utøvelse av fisket. For parkering og adkomst til elva, tar fiskere direkte kontakt med anleggskontoret på stedet. Dette vil sikre en smidig håndtering. Undervegs kan det komme endringer, avhengig av hvilken fase prosjektet er i.

Fakta om prosjektet Nye Nedre Fiskumfoss kraftstasjon

  •  Den nye kraftstasjonen vil produsere 382 GWh fornybar energi i et normalår. Det er en økning på 105 GWh.

  • Antall årsverk i anleggsperioden: Mellom 400 og 600. Tallet vil bli konkretisert når prosjektet kommer i gang.

  • Den nye kraftstasjonen skal bygges inn i fjell, og det blir stort sett bare portalen som vil vises i terrenget når kraftstasjonen er ferdig.

  • Kraftstasjonen skal bygges ca 30 meter under E6, og tunellene krysser jernbanen på 2 punkt - på ca 70 og 90 meter ned i fjellet.

  • Mengde masser fra tunellene: 130 000 m3. Av dette utgjør kraftstasjon ca. 40 000 m3. Sugerørslukehall og 2 trafostoller 10 000 m3. Massene skal til flere lokale steinbrudd, og noe til Grong kommunes prosjekter.

  •  Det skal foretas miljøundersøkelser både før, under og etter byggeperioden.

  • Gammel stasjon skal driftes som før i anleggsperioden.

  •  Eksisterende bygninger ved den gamle stasjonen beholdes som før.

New Nedre Fiskumfoss Hydropower Plant - Part of the Climate Solution