Luseskadet sjøørret
Sjøørret som er så hardt skadet / angrepet av lakselus at den har søkt opp i ferskvann på Sotra. Foto: Gisle Sverdrup / NJFF-Hordaland
Oppdrett/Lakselus

Knallrøde lusetall i Sogn

Det spøker for laks og sjøørret i Sognefjorden. Over 90% av fisken Havforskningsinstituttet har fanget inn, hadde over 20 lus. Det betyr etter all sansynlighet døden for utvandrende smolt.

Paal
torsdag 20.juni 2019 / 11:11

Havforskningsinstituttet slapp i dag rapporten med foreløpige tall for årets luseovervåking. Av det positive, kan nevnes at Hardangerfjorden hadde en bedre situasjon enn i 2018, men forskerne forventer likevel en økning utover sommeren. Det vil gå hardest ut over sjøørreten. 

Hi opplyser at det var mye lus på rusefanget sjøørret i Nordhordaland, og at på begge stasjonene her hadde all fisken fanget lus, med ett snitt på over 50 lus per fisk. Også i Romsdalsfjorden var det betydelig mer lus enn i fjor.

Norske Lakseelver er oppgitt over situasjonen. I høst skal produksjonsområdene vurderes på ny i henhold til trafikklyssystemet, men allerede nå har Fiskeridepartementet gitt såkalt visningstillatelse til lakseoppdretter Eide Fjordbruk, som vil øke oppdrettsproduksjonen i Hardangerfjorden med 1,2 millioner kg laks. 

- Det er lokalvalg til høsten. Politikerne må nå skjønne at det ikke går an å la oppdrettsindustrien vokse uten at det stilles klare funksjonskrav om null utslipp av hverken lus, sykdom eller fisk, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.