pukkellaks

Vi skal stoppe pukkellaksen

Den russiske invaderende laksen er en trussel for elvene våre. BJFF har jobbet intens for å klargjøre for kommende sesong for å stoppe pukkellaksinvasjonen både i Kongsfjordelva og Storelva. Vi har mottatt stor støtte og fått det beste verktøyet. Vi skal stoppe den ...!

BJFF Info
fredag 05.mai 2023 / 19:16

Den russiske stillehavslaksen er absolutt ikke velkommen til våre elver, og er også av myndighetene svartelistet. Gjennom hele vinteren er det gjort store forberedelser for å hindre oppgang i våre elver – Kongsfjordelva og Storelva. BJFF har jobbet sammen med myndighetene og ikke minst våre mange samarbeidsparter. Støtten vi har fått fra fjern og nær er overveldende, våre elver er trolig blant landets best rustede for å hindre oppgang av pukkellaks.

Både Kongsfjordelva og Storelva vil få det unike Ki- baserte identifisering og sorteringssystemet som BJFF har utviklet sammen med Huawei Norge. I Storelva har modellen med kunstig intelligens blitt utviklet som et pilotprosjekt siden sesongen 2021, og vil nå også bli installert i Kongsfjordelva. Dermed skal begge laksevassdragene våre beskyttes av det alle snakker om i dag – «kunstig intelligens». Huawei Norge bidrar med teknikken, mens vi i BJFF hjelper til med vårt forvaltningskunnskap og i praktisk gjennomføring.

- Vi i Huawei er glade for å kunne jobbe sammen med BJFF for å hindre en uheldig utvikling i laksevassdragene. I flere sesonger har vi jobbet sammen om å utvikle teknikken og verktøyet, vi er kommet langt på vei til å hindre uønsket oppgang av pukkellaks samtidig som vi åpner for en smidig behandling, registrering og bevaring av elvenes egne bestander av laks og sjørøye. Den kommende sesong vil vise effekten av systemet som vil stenge pukkellaksen ute både i Storelva og Kongsfjordelva. Vi gleder oss, sier Vegard Kjenner, teknisk sjef i Huawei Norge.

Internt i fiskeforeningen har det blitt arbeidet intenst gjennom hele vinteren å forberede forvaltning og elvene på den store utfordringen som kan komme med pukkellaksen. Det er stor usikkerhet rundt nykommeren som i sin 2-års syklus har kommet i økende antall også til våre elver ytterst ute på Varangerhalvøya. Leder iBJFF, Geir Kristiansen tror likevel foreningen nå er godt forberedt.

- Ja vi vil si det er stort å kunne samarbeide med et globalt teknologisk gigantselskap som Huawei. Vi er ydmyke og takknemlige for å kunne ta del i et utviklingsarbeid som har pågått siden 2020 i Storelva ved Jernbanebroa. Nå får vi også samme system i Kongsfjordelva. Den kommende sesongen kan bli avgjørende for utvikling og fremdrift av systemet, og vi i BJFF har håp om at om få år kan tilsvarende automatiske registrering og sorteringssystemer bli tilgjengelig for alle laksevassdrag som sliter med pukkellaks- problematikken. Pukkellaksinvasjonen må stanses, og vi er veldig godt rustet og forberedt, sier Geir Kristiansen, som også raskt poengterer at selv om teknikken og utstyret vil bety mye, så blir det mye manuelt arbeid og behov for stor dugnadsinnsats blant medlemmene. Dette blir første sesongen systemet får testet seg mot et intenst pukkelaksinnsig, og særlig i Kongsfjordelva forventes det tusenvis pukkellaks.

Geir vil på vegne av BJFF rette en stor takk til alle som har støttet oss med midler og utstyr inn mot sesongen. Gjennom hele perioden med forberedelser og planlegging har Statsforvalteren vært sentral bidragsyter og har bistått med kunnskap, midler og utstyr. Vi har også fått en massiv støtte fra Sparebank 1 gjennom «Samfunnsløftet» og Berlevåg kommune og Huawei. Vi har også opplevd stor støtte både med midler og utstyr fra det lokale næringslivet både i Berlevåg og Båtsfjord med omegn. I tillegg har vi mange private som har støttet oss via Vipps. Samlet viser at det er mange som bryr seg om vassdragene, både lokalt, regionalt oglangt utenfor fylkets- og landets grenser.

Kommende uker starter forberedelsene i elvene frem mot invasjonen av pukkellaks med montering og tilpasning av utstyr. Det er et stort og ansvarsfullt arbeid som skal utføres og nøl ikke med å ta kontakt om du vil hjelpe til.