Alta_2021_velg villaksen_deltakerne_debatt
Norske Lakseelver/Politikk

Velg Villaksen 2021 i Alta

Villaks er åpenbart et tema som engasjerer i Finnmark, for alle partiene var raske med å svare, og de stilte alle med en av toppkandidatene sine fra valglista. 

Fredag 13.august 2021 / 09:14

Den 12. og 13. august inviterte Norske Lakseelver og Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) de politiske partiene i Finnmark til debatt om villaks på Stengelsengården ved Altaelva.

Villaks er åpenbart et tema som engasjerer i Finnmark, for alle partiene var raske med å svare, og de stilte alle med en av toppkandidatene sine fra valglista (nevnt i rekkefølge fra venstre på bildet ovenfor):

  • Senterpartiet: Geir Iversen, 1. kandidat
  • Rødt: Lars Ivar Wæhre, 1. kandidat
  • Arbeiderpartiet: Sigurd Rafaelsen, 3. kandidat
  • SV: Amy Brox Webber, 1. kandidat
  • FrP: Bengt Rune Strifeldt, 1. kandidat
  • Høyre: Vetle Langedahl, 1. kandidat
  • Venstre: Trine Noodt, 1. kandidat
  • MDG: Miriam Akkouche, 2. kandidat

Altaposten syntes også at dette var et svært interessant arrangement, og valgte å strømme debatten live. Vi stilte de politiske gjestene våre 2 spørsmål, som ble utgangspunkt for diskusjonene:

«Vil ditt parti stille funksjonskrav til oppdrettsindustrien om at oppdrett av fisk i norske fjorder innen 2030 skal være i rømningssikre anlegg, ingen utslipp av lakselus og med krav til å samle opp avfallsstoffer?»

«Mener du at det er riktig at sjølaksefisket i Finnmark får fortsette i samme omfang som tidligere?»

Klikk på denne linken for å se debatten i opptak og hva politikerne svarte.

Pukkellaks

Årets laksesesong har vært frustrerende for de fleste lakseelvene i Finnmark på grunn av invasjonen av pukkellaks. Maria-Isabelle Moen fra Berlevåg Jeger- og Fiskerforening holdt et sterkt og følelsesladet bildeforedrag, basert på sine erfaringer fra Kongsfjordelva.

Dette var åpenbart et tema som gjorde inntrykk på politikerne, som også fikk presentert faglige betraktninger om pukkellaksen fra Morten Falkegård fra NINA.

Alta_2021_velg villaksen_Maria-Isabelle Moen_pukkellaks

 

Medie-klipp

Villaksen i Alta var dagsaktuell sak i mediene i dagene før debatten, på grunn av et ukontrollert klor-utslipp fra Grieg Seafoods lakseslakteri i Altafjorden. Dette bidro til at NRK tok turen til Stengelsengården og lagde innslag på Nordnytt (sak nr 6, 07:31 ut i sendingen).

Altaposten fulgte også opp med artikkel fra debatten (+).

Flere av gjestene våre rapporterte gjennom sine egne kanaler på sosiale medier:

FB-post fra Amy Brox Webber

FB-post fra Trine Noodt

Insta-post fra Lars Ivar Wæhre