Havbruksmeldingen debatt
Trusler/Lakselus

Et skritt i riktig retning

Flere av organisasjonene bak kampanjen for nullutslipp i oppdrett, mener det er mye bra i regjeringens forslag om en omlegging til lusekvoter. Tidsaspektet blir avgjørende.

Paal

Regjeringens forslag i Havbruksmeldingen vil i realiteten fjerne gult og rødt lys i trafikklyssystemet og heller regulere påvirkning på villaksen med en samlet lusekvote for hvert enkelt produksjonsområde. Denne kvoten skal settes slik at området holder seg under 10% dødelighet på vill laksefisk. Dette vil tilsvare dagens grønne trafikklys.

-Det er veldig bra at oppnåelsen av Kvalitetsnorm for villaks nå er det som legger retningen for et framtidig havbruk

Hovedgrepet er at dagens MTB-ordning forsvinner. Selskapene får fri MTB (fritt produksjonsvolum), men må holde seg innenfor den lusekvoten de har fått tildelt. Lusekvoten skal baserer seg på prosentvis andel av produksjonsvolumet som det enkelte selskap har når ordningen innføres.

Havbruksmeldingen har tatt hensyn til vurderingen i rapporten fra Myklebust mfl. (2024) som sier at handlingsregelen i trafikklyssystemet gir brudd på kvalitetsnormen for villaks, og vil med dette grepet innføre en ordning som styrer hele kysten mot grønt lys.

-Det er veldig bra at oppnåelsen av Kvalitetsnorm for villaks nå er det som legger retningen for et framtidig havbruk, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver.

For å nå målet i Kvalitetsnormen om et normalt høstbart overskudd i lakseelvene, må eksempelvis en lusekvote i PO3 ligge på ca. 1,5 millioner kjønnsmodne hunnlus i smoltutvandringsperioden. 

-Dette er en reduksjon på 60–70 % i forhold til dagens situasjon. Hvis oppdretterne skal produsere like mye fisk som i dag i dette området, vil det være tvingende nødvendig å legge om til anlegg som ikke slipper ut lus. Det er i tråd med det vi ønsker, sier Alv Arne Lyse fra Norges Jeger og fiskerforbund.

Organisasjonene overleverte en underskriftskampanje til fiskeriministeren rett før Havbruksmeldingen ble lagt fram. Her har 20 organisasjoner og 30 ordførere krevd en overgang til nullutslipp i oppdrett.

-En total overgang er fortsatt målet, slik at vi ikke får noen negativ påvirkning på villaks og miljøet. Lukkede anlegg vil også sikre mot rømming, understreker Evensen.

Fortsatt et stykke igjen

Fjerning av MTB kan være en trussel for biosikkerheten, mener organisasjonene. Omfanget av virus, bakterier og andre parasitter enn lakselus kan øke kraftig med økning i produksjonen av oppdrettsfisk. Dette kan øke den negative påvirkningen på villfisken. 

En kraftig økning i produksjonen vil også medføre økte utslipp av slam og næringssalter. Meldingen adresserer ikke dette, noe som organisasjonene mener er en svakhet. 

-Dette er noe vi vil se nærmere på i vår behandling av melding. Og vi ser fram til å skape et bredt politisk flertall for en miljømessig bærekraftig framtid for norsk oppdrett, avslutter Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.