Laks fra
Bilde fra videoovervåkinga i Kongsfjord

Elvene på verdens ende

Laksefiske er så mye mer enn bare fangst. Det er eventyr, pirrende opplevelser og masse natur. Ferie med mening. Vi gir deg her to valg i elvene lengst nord – på verdens ende.

BJFF Info
tirsdag 19.mai 2020 / 14:56

Norge er et langstrakt land, og det er ingen hemmelighet at de virkelig store – og ekte naturopplevelser øker på jo lengre nord man kommer. I Finnmark er noen av landets beste lakseelver, der laksestammene fortsatt er sterke og naturlige. Med den spesielle situasjonen som er fremkommet av viruspandemien, kan flere av elvene her nord nå by nordmenn på eksklusivt og fantastisk drømmefiske.

Kart - verdens ende

BJFF (Berlevåg Jeger og fiskerforening) i Finnmark og i Berlevåg kommune har to av de helt spesielle og velkjente elver i nord. Kun et lite kaffekok imellom, de to lakseelvene har begge gode laksebestander, men er så ulike som bare to lakseelver kan være. Mest kjent er selvsagt Kongsfjordelva, en elv som turnerer helt i toppen av landets små og mellomstore lakseelver. Så har vi nykommeren de siste år, Storelva – med en laksestamme som har vist eksplosiv vekst de siste år, omgitt av en natur urørt som fra tidens morgen.

Kongsfjordelva. Er du laksefisker å svinger fluer over viltert elvevann er det nesten garantert at du har hørt snakk om Kongsfjordelva. Noen har vært der, andre har hørt om den, og så er det alle dem fra fjern og nær som har et årlig fast reisemønster nord til elva i sitt hjerte. Forholdsvis liten elv med en god og stabil laksestamme. Veldig ”lettfisket” og det sies at man jaggu skal være overmåte uheldig om man ikke etter noen døgn her kommer borti laks på kroken. Det er en lite krevende elv, korte kast og mange, mange kulper. Elva har stangbegrensning, så det hører til sjeldenhetene at man må køe for å få fiske, til det er valgmulighetene og kulpene for mange. Elva er fiskbar både i kulper og stryk.

Kongsfjordelva er selvsagt den lokale favoritten, og en elv og laksestamme som virkelig blir satt pris på. Foreningen BJFF satser mye på gode forvaltningstiltak for laksen, men tilrettelegger godt for fiskerne. Elva har mange ”venner” både nært og fjernt, som tar sitt årvisse laksefiske nettopp her på verdens ende.

Foreningen, BJFF, har egne overnattingshytter langs elva, og kan tilby gjestefiske som en pakke både med fiskekort og enkel overnatting.

Laksefiske i Kongsfjordelva

Storelva er en av Finnmarks nye og spennende lakseelver.  Bestanden av laks har de senere år vist en eksplosiv vekst, og mye tyder på at veksten vil fortsette. Mest smålaks, men elva har både mellom- og storlaks som lurer i de utallige kulpene innover fjelldalen mot Raggo. Det er en vilter og krystallklar elv, så laksefisket kan være både spennende og krevende. Men det som likevel preger Storelva er den storslåtte polare naturen her. I selve elvedalen er det ingen bilvei, ingen hytter og naturen er så uberørt som for 100 år siden. Ingen søppel, knapt et ørlite kaffebål ved en kulp. Det er en fantastisk, men også en krevende og værhard natur. Her kan man i juli like greit oppleve + 3 grader og iskald Barentshavtåke, som 25 plussgrader og steikende sol.

Storelva

Storelva har både laks og sjørøye. Den har en forhistorie som en av Finnmarks beste sjørøyeelver. Bestanden fikk en alvorlig knekk engang på -80 tallet, og er fortsatt svak og sjørøya i Storelva er fredet for alt fiske. Fisket og fiskereglene i Storelva er spesielle og trolig blant de strengeste her i landet. Her er kun fluefiske og lett fiske tillatt, fangstkvotene er særdeles små. Fornuftige tiltak for å sikre balansert og god vekst i den nye laksestammen her. Elva har ingen stangbegrensning. Kort kan kjøpes lokalt i Berlevåg eller på vakthytta i Kongsfjorddalen. For deg som mener at laksefiske også er en solid kombi med naturopplevelse, stillhet og ro er Storelva et naturlig valg.

Les gjerne mer om våre elver på nettsiden her. For booking av gjestefiske i Kongsfjordelva send epost til BJFF ved:  Ann G. Søreng. angutts@gmail.com