Kongsfjordelva i mai
Etter kraftig snøsmelting og varme i april har nå vinteren kommet tilbake
Elveside

Elva i mai

Vårvær og stor snøsmelting kom til Kongsfjordelva i slutten av april. Vannføringen i elva var i perioder opp mot 20m3, og mye tydet på at det skulle bli veldig tidlig flom og med påfølgende lav vannføring ut i fiskesesongen. Men heldigvis kom vinteren tilbake nå i mai.

BJFF Info
Søndag 05.mai 2019 / 06:24

De siste dager har det kommet 10-15 cm nysnø i Kongsfjorddalen og på Kongsfjordfjellet. Nordlig og nordøstlig vær har ført inn kulde og snø. Det avløste vårstemningen som hadde preget elvedalen de siste ukene av april. Svært mildt, og svært stor snøsmelting. Snømengdene her på ytterspissen av Varangerhalvøya har vært moderate denne vinteren, og sol og varme rundt påsketider ga fart i snøsmeltingen. Det er forholdsvis lite både snø og is langs vassdraget, og elva er åpen fra Buetjern og ned til fjordbunnen, samt at Gednjeelva også nå er på vei å gå opp. Vannføringen i elva spratt raskt opp mot 20m3 i slutten av april, og ble rene vårflommen da.

Mange av oss i BJFF fryktet at det skulle bli på nytt en tidligflom som allerede hadde passert før fiskesesongen startet. Tidligere har vi sett slike sesonger, og det har gitt endringer både i oppgang og fisket, samt veldig lav vannføring videre utover i sesongen i juli og august.

Men heldigvis snudde været, og de her første dagene av mai har det vært både kulde og snø. Om det fortsetter utover kan det stagge tiningen og dermed gi oss mer vann i elva ut mot sesongstart. Neppe særlig populært å si her i området etter en hard vinter - men måtte bare vinteren holde seg noen uker til utover for å gi en noe senere vårflom og mer vann i Kongsfjordelva ved sesongstart.