Elveside/Gjenutsetting

Sesongen er over!

Anonym
fredag 16.september 2016 / 00:00

Da er det over for denne gangen. Det gir alltid en bittersøt følelse å avrunde sesongen. Bittert fordi noe som har vært så altoppslukende plutselig forsvinner, og søtt fordi det nettopp er så altoppslukende at det skal bli fint med en avveksling, en litt mer «normal» hverdag.

Personlig er laksefiske en besettelse, og jeg vet at jeg er langt fra alene om ha det sånn. Fra våren, hvor man begynner å telle ned og planlegge årets sesong, til nå godt uti september hvor man forsiktig begynner å summere opp, opptar laksefiske en veldig stor del av livet. Når man som jeg, er så heldig å være sysselsatt med næringen, blir jo ikke graden av besettelse noe mindre.

Lars Bendixby med en sølvblank hofisk fra sone 3. Man skal være forsiktig med å karakterisere andre, men såvidt meg bekjent er han også tidvis ganske besatt av laksefiske!
Lars Bendixby med en sølvblank hofisk fra sone 3. Man skal være forsiktig med å karakterisere andre, men såvidt meg bekjent er han også tidvis ganske besatt av laksefiske!


Det er nesten så jeg får dårlig samvittighet over at jeg finner lettelse i at laksefiske nå er over. Det står på en måte i konflikt med engasjementet og gleden man har gjennom sommeren. Erfaring viser derimot at lettelsen er kortvarig, og det er ikke mange ukene før jeg igjen begynner å glede meg til ny sesong. Kanskje jeg til og med planlegger en tur til et nabovassdrag for å prøve lykken der. Også setter man seg selvfølgelig mål. Mitt neste laksemål er å få den på tørrflue, og den bør helst være over 10 kilo. Hva er ditt laksemål for 2017?

Radiomerket laks
Radiomerket laks


Vi skal i gang med prøvefiske nå. På lag med oss har vi forskere fra NINA som skal radiomerke og spore laksen som vi får under prøvefisket. Dette er i korte trekk for å se på hvordan prøvefiske/gjenutsetting påvirker laksen så tett oppunder gyting. Prøvefisket er som dere kanskje vet, et fiske som utøves for å se på innslag av rømt oppdrettslaks i elva. Prøvefisket er også en omstridt praksis. Min største innsigelse mot høstfisket, er at det er arbeid som er mer eller mindre pålagt elvene, for å påvise innslag av rømt oppdrettslaks i elva. Med andre ord må vi jobbe for å påvise en annen nærings negative innflytelse på vår elv, og det på dugnad. Samtidig er vi jo interessert i å vite om det er rømt oppdrettslaks i vår elv, så arbeidet må gjøres. Så blir det spennende å se om vi får noen rømlinger i årets høstfiske.

Jeg kommer tilbake til mer konkrete tall og figurer som summerer opp sesongen etter hvert. Det er nok enda litt fisk som ikke er innrapportert, men forhåpentligvis er det på plass veldig snart, og da kan vi også legge frem mest mulig korrekte tall.

Inntil neste gang ønsker jeg å sende en stor takk til alle ny og gamle bekjentskaper for nok en hyggelig sesong!