Elveside/Gytebestand

God jul og godt nytt år!

Anonym
Onsdag 21.desember 2016 / 01:45

I dag er den korteste dagen i året, vi er i ferd med å trekke inn årene for 2016, og går straks ut i juleferie med god samvittighet. Samtidig som sola «snur», klarer jeg heller ikke å la være å smile og la tankene vandre avsted til de lyse sommernettene som venter der fremme, med alt de måtte innebære av laksefiske, bålkos, fjellturer og livets gleder!

En god og bærekraftig gytebestand sørger for at vi kan høste av bestanden vår i elva.
En god og bærekraftig gytebestand sørger for at vi kan høste av bestanden vår i elva.

Samtidig vil jeg bruke noen linjer til å reflektere litt over de siste sesongene vi har lagt bak oss, og den gode utviklingen vi har sett i Lakselva siden årtusenskiftet. Et fremsynt styre, godt hjulpet av et solid fellesskap av grunneiere innså at laksebestanden i Lakselva var i farlig dårlig forfatning når den første gytefisktellingen noensinne ble foretatt i 2002. Cirka ett tonn holaks stod på elva høsten 2002, og det var åpenbart langt mellom hver fisk. De siste års gytefisktellinger har vist en helt annen bestandssammensetning, og gytebestandsmålet (3424 kg) ble nådd for tiende året på rad i 2016.

Det er ikke bare et kollektiv av grunneiere som er årsaken til denne suksessen, og vi må selvfølgelig også rette en stor takk til alle våre lokale og tilreisende fiskere som har støttet opp om den utviklingen vi har hatt i Lakselva. At det er uenigheter om enkelte ting, er selvfølgelig ikke til å stikke under stol, men det er med diskusjon vi kommer oss videre. Uten å drøfte dette noe videre, håper jeg vi i lag kan fortsette å utvikle Lakselva, og sammen bidra til at Lakselva befester sin posisjon som en av landets aller beste lakseelver.

Et populært område i sone 1, og et område hvor det utveksles både erfaringer og skrøner. En og annen laksefight blir det vel også her…
Et populært område i sone 1, og et område hvor det utveksles både erfaringer og skrøner. En og annen laksefight blir det vel også her…

Samtidig vil jeg takke for 2016 med alle telefonsamtaler, e-poster, kaffekopper langs elva, meningsutvekslinger, gode diskusjoner og alt som måtte høre til. Jeg vil også takke alle gamle og nye bekjentskaper for at våre stier krysset i 2016, og jeg ser frem til at det igjen skal skje i det nye året!

Med det ønsker jeg dere alle en fredelig julefeiring og alt godt for det nye året!

Med vennlig hilsen
Egil Liberg
Lakselv grunneierforening