Etter rapporter om svakt innsig og lave fangster kunngjorde Miljødirektoratet 21. juni 2024 at fisket etter laks og sjøaure blir stengt i 33 vassdrag fra søndag 23. juni. Tirsdag 9. juli kunngjorde direktoratet at 16 av 33 stengte elver i Sør-Norge åpner for et begrenset laksefiske, og to av seks stengte sjøområder åpner for sjølaksefiske. I nord strammes laksefisket inn i Varangerfjorden.
På denne nettsida gir Norske Lakseelver råd og informasjon om fiskesesongen 2024.
I påvente av at laksesesongen skal starte 15. juni, kl 00.00 i Lakselva i år, legger vi ut en liten statusoppdatering og informasjon sånn at alle får mulighet til å skaffe seg fiskekort og er klare til da.
Etter åpningen 15. juni har det vært tørke og liten vannføring i Skauga. Dette har ført til at laksen ikke kommer seg opp i elva. Etter midtsommerevalueringen har styret besluttet å utvide fisketiden i Skauga til 31.08.2020.
Miljødirektoratet har kuttet fisketidene i mange elver i Sogn med 14 dager på grunn av dårlig innsig. Sjølaksefisket berøres ikke. Dette gjelder ikke elver med forhåndsavtalte tiltak ved midtsesongevaluering (se liste over disse i artikkel).
Krypsiv (Juncus bulbosus) er en plante i sivfamilien (Juncaceae) som lever i ferskvann og på land. Den kan redusere kvaliteten på og kvantiteten av gytesubstrat for fisk, men kan samtidig fungere som godt habitat for ungfisk. Tiltak utføres ved hjelp av gravemaskin, styrt innfrysing, endring i vannstand eller amfibiefartøy.
Substrat som ikke er naturtypisk for en elvestrekning kan føre til vesentlige endringer i biologisk mangfold og produksjon. Skyldes ofte utslipp av finsediment, f.eks. fra sandtak og anleggsvirksomhet m.m.
Utlegg av døde trær gir økt skjul for fisk og øker strøm-, substrat- og habitatdiversiteten ved å påvirke strømforhold og lokal sedimentdynamikk. Samtidig kan trærne, greiner og løv benyttes som habitat, skjul eller føde for bunndyr og slik også øke næringstilgangen for fisk.
Kantvegetasjon langs bekker og elver gir skjul og er kilde til organisk materiale, og er med dette en viktig del av næringskjeden.