

EFTA-dom sier staten tar feil om Førdefjorden
Miljøhensyn veier tungt, og staten kan ikke bruke økonomiske argumenter alene for å svekke vannkvaliteten. Det er konklusjonen i EFTA-domstolens vurdering av saken Naturvernforbundet og Natur og Ungdom anla mot den norske staten over gruvedumping i Førdefjorden.
Norske Lakseelver gratulerer Naturvernforbundet og Natur og Ungdom med en kjempeinnsats for Førdefjorden.
- Dette er en gledens dag for alle som kjemper for norsk vannmiljø og den nasjonale laksefjorden Førdefjorden, sier generalsekretær Torfinn Evensen.
Nå skal ankesaken behandles i Borgarting lagmannsrett 10-12 juni. EFTA-dommen blir dermed ekstremt viktig. Les mer om saken her.
Oppsummeringen av dommen er lag av ChatGPT
Denne dommen handler om hvorvidt Norge kan gi tillatelse til gruvedrift og utslipp i Førdefjorden, selv om dette kan skade vannkvaliteten. Spørsmålet var om "tvingende allmenne hensyn" (altså viktige samfunnsinteresser) kan brukes som grunnlag for å gjøre unntak fra miljøreglene.
Bakgrunn:
- Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten fordi de mente at det å tillate dumping av gruveavfall i fjorden var i strid med EUs vanndirektiv.
- Staten argumenterte for at prosjektet hadde viktige samfunnsfordeler, blant annet jobber, skatteinntekter og tilgang på viktige mineraler.
Hva EFTA-domstolen sa:
- Det må alltid gjøres en grundig avveiing.
- Staten kan ikke bare si at noe er viktig for samfunnet – de må bevise at fordelene veier tyngre enn skadene på miljøet.
- Økonomiske gevinster er ikke nok alene.
- Det at et privat selskap tjener penger, eller at staten får mer skatt, er ikke grunn god nok til å gi unntak fra miljøkravene.
- Visse samfunnsinteresser kan være sterke nok.
- Hvis prosjektet kan forhindre fraflytting, sikre kritiske råvarer for Europa eller gi viktige jobber i et område med store økonomiske utfordringer, kan det være et gyldig unntak – men dette må vurderes grundig.
Hva betyr dette i praksis?
- Norske myndigheter kan ikke bare godkjenne miljøskadelige prosjekter basert på økonomiske argumenter.
- Hvis de vil gjøre unntak, må de bevise at prosjektet virkelig er avgjørende for samfunnet.
- Naturvernorganisasjonene har dermed et sterkt argument for at utslippstillatelsen bør revurderes.
Kort sagt: Miljøhensyn veier tungt, og staten kan ikke bruke økonomiske argumenter alene for å svekke vannkvaliteten.
Dommen kan lastes ned her!