Ranaelva Laksefiske

Et hjertesukk fra Valdansvarlig for den anadrome delen av Ranaelva

Av Stein Evensen

Svært mange lakseelver opplever en bekymringsfull nedgang i laksebestanden. Årsakene kan være mange, men like fullt er dette noe som ikke kan ignoreres. Tiltakene på dette får fiskerne føle på i alle vassdragene i lakseNorge. Dette er tiltak som strenge kvoter og regler som pålegges fiskerne, noe som er svært nødvendig for å kunne opprettholde fiske i elvene. Det er strengt nødvendig og påkrevd med en felles dugnad for å sikre bærekraft.

Ranaelva er intet unntak. Forskjellen for vår elv, er at elva fortsatt er under reetablering etter 2 gyrobehandlinger. Elva er nå friskmeldt, men har enda på langt nær den bestanden av laks og sjøørret som kreves for å oppnå de gytebestandsmål som er satt av myndighetene. I Ranaelva har vi valgt å ha elva åpen for alle fiskere, noe som byr på utfordringer for oss som har Oppsyn i elva og er med og bidrar til forvaltningen. Utfordringene går på fiskere som ikke har kunnskaper i å fiske i vassdrag som dette, eller som ikke har forstått/satt seg inn i reglene for elva. Konsekvensene for regelbrudd er inndragning av kort og utestengelse for resten av sesongen.

Ranaelva

Hva jeg ønsker at du som fisker kan gi meg lovnad på:

- Først og fremst må det presiseres at når jeg velger å løse fiskekort for elva, har jeg godtatt de reglene som gjelder. Dvs at jeg har forstått at det stilles mange krav til meg mht kunnskaper om å fiske etter laks og sjøørret. Herunder forskjellen på villaks/oppdrettslaks/pukkellaks, andre arter som sjøørret/ sjørøye, kontroll på hann/hun, lengde, skånsom utsetting, riktig/lovlige kroker på flue og sluk, fisketider, vald, kvoter og desinfisering osv.

-Det er mange ting jeg som fisker er nødt å sette meg inn i, samt ha kunnskaper om. Dette gjelder uansett om jeg er gammel eller ung, erfaren eller uerfaren. Å unnskylde meg med at jeg ikke visste eller skjønte holder rett og slett ikke. Heller ikke juridisk.

-Når jeg har kjøpt kort for elva er det noen forberedelser jeg må og skal gjøre.  På elveguiden.no eller på ranaelva.no finner jeg det meste om info om tilgjengelige vald og ikke minst fiskereglene. Noe av det aller første og kanskje det viktigste jeg må gjøre, er å orientere meg hvor jeg finner desinfiseringsstasjon for å desinfisere utstyret. Dette skal sikre at jeg ikke stiller i elva med et smittet utstyr. Desinfiseringen gjør jeg selv og når denne er utført og registrert på min profil på Elveguiden finner jeg og sjekker kvitteringen for at desinfiseringen er utført og godkjent. Et fiskekort som ikke har kvittering på utført desinfisering, er ikke gyldig. Det nytter ikke i ettertid å komme å si at jeg ikke skjønte eller ikke visste. Fiskekortet er og blir ugyldig uten stasjonsnummeret utfylt på kortet og sees på som et alvorlig regelbrudd. Konsekvensen av dette er inndratt kort og utestengelse fra elva for resten av sesongen! Om jeg er over 18 år må jeg i tillegg sørge for at fiskeavgiften er betalt. Kortet er ikke gyldig uten at denne er løst!

-Nå skal jeg være klar for å fiske, men repeterer for meg selv: Er jeg på rett vald? Har jeg kontroll på kvote? Hvis jeg avliver en fisk, da vet jeg at jeg har rødt kort og kan ikke fiske før neste dag. Dette gjelder også selv om jeg har en igjen på kvoten for gjenutsetting. Videre må jeg spørre meg selv om jeg vet hvordan jeg skal behandle en fisk som skal settes ut igjen på mest mulig skånsom måte?

- Å sette ut igjen laks som ikke skal avlives, krever noen kunnskaper av meg som fisker. Først og fremst må jeg gjøre noen forberedelser før jeg starter å fiske. Krokene på sluk eller flue skal klemmes inn for lettere å løsne redskapet fra fiskekjeften. Målbånd eller merker på stangen skal sikre at jeg er i stand til å finne ut riktig lengde på fisken. Det måles fra snute til halespiss. I tillegg må jeg kunne bestemme om dette er en hann eller hunnfisk. Jeg må sette meg inn i forskjellen på villaks og oppdrettslaks. Er jeg helt sikker på at dette er en oppdrettslaks, skal denne tas på land og avlives. Jeg plikter å kontakte Oppsyn eller Valdansvarlig for å få denne verifisert. Laksen får jeg beholde og den teller ikke på kvoten. Jeg må også kunne gjenkjenne pukkellaks, den skal behandles på samme måte som en oppdrettslaks. Jeg tar bilde av denne som dokumentasjon og legger ut ved rapporteringen. 

All fisk som tas i elva skal registreres som fangst. Igjen må jeg huske på at all sjøørret/røye skal settes ut igjen. En fisk som skal settes ut igjen skal ALDRI tas ut av vannet. For å lette arbeidet, må jeg sørge for å ha med en knuteløs håv som er stor nok til å romme en storlaks. Flua eller sluken fjernes på en skånsom måte og her er en tang med lang kjeft en nødvendighet. Et fint bilde kan lett tas når fisken holdes i vannet med bredsiden til. Før fisken slippes fri, skal det sørges for at den levner skikkelig til og er klar for å svømme videre. Man skal ALDRI prøver å pumpe fisken frem og tilbake for å få vannet til å strømme over gjellene, men holde fisken rolig og om mulig flytt fisken til rennende vann, så vil nok fisken ta seg inn igjen raskt.

William med Laks

 

Dette sier også fiskereglene:

-Det er to tilfeller hvor laks kan/må avlives.  Det ene er når fisker ønsker å ta en fisk på kvoten sin (laks under 65 cm. Fisket skal umiddelbart avsluttes. Fisken skal måles, veies og det skal tas 5 enkle skjell som legges i skjellprøvekonvolutt (som finnes i alle gapahuker på gul sone). Vær nøye med å fylle inn alle data som kreves – også navn og mobilnummer på fisker. Konvolutten skal innleveres umiddelbart i postkassen hos Brennslett i Saltfjellveien 30A.

-I det tilfellet hvor det må avlive en skadet laks, skal det gis beskjed til Oppsynet eller Valdansvarlig (info finnes på siden i Elveguiden). Fisken skal behandles pent og det skal tas skjellprøve av denne. Fisken leveres til Brennslett i Saltfjellveien 30A for innfrysning. Der finnes alt som trengs for å ta prøve av fisken og det du trenger for å pakke inn fisken før frysing.

-Fangstrapportering for fiskekortet skal gjøres umiddelbart etter endt fiske. Vær nøye med å krysse av for at det er tatt skjellprøve av fisken. Feil rapportering er faktisk regnet som regelbrudd og kan medføre konsekvenser for fiskeren. Også 0-fangst skal rapporteres!

 Og her er hjertesukket fra Valdansvarlig:

-Det er mange ting som fiskere må sette deg inn i og ikke minst ha kunnskap om. Mange spør seg om det er nødvendig med så mange og strenge regler og strenge kvotebestemmelser. Ja, det er faktisk de! Først og fremst er totalkvoten for elva satt av de myndighetene som overvåker elva. Dette er et resultat av nøye overvåking og beregning mht gytebestandsmålene som elva skal oppnå. Alternativet er ei stengt elv. Fiskereglene som er utarbeidet for vassdraget, er til for å utsette laksen for minst mulig dødelighet hvor hver eneste laks teller i regnskapet. Rapporteringsplikten er også en plikt som rettighetshaverne står til ansvar for. Det skal derfor ikke mye slurv til fra den enkelte fisker, før vi går skikkelig i nedoverbakke. Når fisker har løst fiskekort for elva, har hen faktisk samtykket til å følge reglene for elva og ikke minst de juridiske konsekvensene for brudd på disse. Skulle fisker være usikker om noe, er det bedre å spørre om hjelp. Både Ooppsynet og Valdansvarlig står klar til å hjelpe.Vi ønsker at alle som besøker elva vår, føler seg velkommen og får spennende dager her. Det siste vi ønsker er at vi er nødt å påtale regelbrudd som ofte ikke er gjort med vilje eller hensikt, men heller for fisker ikke har gjort jobben med å sette seg inn i alle viderverdigheter det er med å fiske i ei elv som enda er under reetablering. 

-Til slutt vil jeg si skitt fiske til alle som fisker her og håper at til tross for strengt reglement, vil alle kose seg masse!