Årets første i Stordalselva
En sølvblank mellomlaks på 3,8 kilo falt for flua til Eskil Ratdal. Foto: Privat
Sportsfiske/Genetikk

Laksefisket er i gang i Stordalselva i Åfjord!

Noen er raskere på avtrekkeren enn andre. Stordalselva er en av de få elvene som starter laksefisket et par uker før hovedstart 1/6. Norske Lakseelver var med på åpninga.

onsdag 15.mai 2024 / 08:37

-Det har allerede passert flere laks gjennom telleren i laksetrappa, så fiskerne trenger ikke lure på om laksen er her. Det sier Hallgeir Stjern, som er leder i Stordals- og Nordalselva Lakseforvaltning (SNL), mens han skuer utover den sagnomsuste hølen nedenfor Støvelfossen noen timer før årets lakseåpning. Fiskekortene har gått som varmt hvetebrød til åpninga i Stordalselva på Fosen i Trøndelag. Den er en av svært få elver i Norge som «tjuvstarter» allerede 15. mai. I Nordalselva må de vente til 1. juni før fisket kan starte, til tross for at den løper sammen med Stordalselva rett før de to naboelvene samlet munner ut i Åfjorden.

En bekymring for alle elvene i området, er imidlertid den store rømningen av syk storlaks fra Lerøys anlegg på Hitra. Dette er fisk som ikke må opp i elvene, og beredskapsplaner legges nå i hele Trøndelag. 

-Dessverre må forventningsfulle fiskere være på alerten overfor lakserømlinger fra Hitra. Det er godt dokumentert at innblanding av oppdrettsgener gjør villaksen mindre levedyktig. Dette er en av de største truslene for villaksen, og en av grunnene til at villaksen i 2021 havnet på rødlista. I tillegg var altså merda laksen rømte fra på Hitra smittet med laksesykdommene BKD og PD. BKD (bakteriell nyresyke) er spesielt bekymringsfull, ettersom den også smitter fra foreldre til avkom, sier fagsjef for oppdrett i Norske Lakseelver, Sigurd Hytterød.

Åfjord forventningsfulle fiskere
Hallgeir Stjern med to forventningsfulle laksefiskere før årets sesongstart.

Elvene deler en rik sportsfiskehistorie som kan spores tilbake til sent på 1800-tallet. Britiske lakselorder ble bergtatt av det vakre landskapet og de fiskerike elvene. I år er det nøyaktig 100 år siden Admiral Colomb fanget en laks på 18,5 kilo i Fosshølen, en skikkelig gigant i det som først og fremst er å regne som ei smålakselv. Fangstbildet sammen med klepperen Ludvig Meland, og historien om kampen med storlaksen, er å finne i «Fredmoen – The place of peace». Dette er en oversettelse av to kapitler i Lord Walsingham sin bok «Fish» som omhandler laksefisket i Åfjord og livet i lakselordstua Fredmoen ved Stordalselva.

Det er nettopp i Fredmoen at SNL og dagens eiere av bygningen, foreningen Fredmoens Venner, har invitert fiskere, laksevenner og historieinteresserte til en markering av årets lakseåpning. Fiskesuppe fra Fosen Fjordhotel og kaffe og kaker sendes rundt bordene mens vi får høre faglige innlegg og historier fra elva. Det er tydelig at laksefisketradisjonene betyr mye i Åfjord. Og sannelig fikk entusiastene tidlig noe å glede seg over i årets sesong: kl 02:05 ble årets første laks landet. En sølvblank mellomlaks på 3,8 kilo falt for flua til Eskil Ratdal. Norske Lakseelver gratulerer, og ønsker lykke til med årets laksefiskesesong i Åfjord!

Fredmoen
Sportsfiskehistorien sitter i veggene på Fredmoen, og forvaltes på strålende vis av Fredmoens Venner.