Genbank
Innsamling av genmateriale i Hardanger.Foto: Hardangerfjord villfisklag.
Forvaltning/Genetikk

Norske Lakseelver berømmer Elvestuen

Gårsdagens vedtak om å starte byggingen av genbank for villaksen og sjøørreten i Hardange,  er et tydelig signal om at den nye klima- og miljøministeren mener alvor, sier organisasjonen.

Paal
torsdag 22.februar 2018 / 10:56

Norske Lakseelver, som organiserer over 90 norske lakseelver, er en av mange organisasjoner som i lang tid har kjempet for en genbank.  Den forrige regjeringen og daværende Klima- og miljøminister  Vidar Helgesen møtte hard kritikk fra NJFF, Norske Lakseelver, Hardangerfjord Villfisklag og miljøbevegelsen for sin mangel på engasjement for utrydningstruede laksestammer i Hardanger.

- Vårt inntrykk var at Helgesen heller lyttet til oppdrettsindustriens talsmenn som bagatelliserte situasjonen, framfor å lytte til eget fagdirektoratet og forskerne, sier generalsekretær Torfinn Evensen, som berømmer Elvestuen for en klok og riktig avgjørelse.

- Elvestuen har vist seg som en handlekraftig minister som har tatt oppgaven med å bevare utryddingstruede arter Norge har et spesielt ansvar for på alvor. Villaksen er på en måte Norges panda.  Nå ser vi fram til flere gode grep fra en minister som er tydelig i sitt arbeid for villaksen. Dette er en gledens dag, avslutter Evensen.