Vannføring

Sesongåpningen som druknet

Årets høydepunkt for en ihuga laksefisker er sesongåpningen. Å få oppleve de første kastene i elva, sitringen og spenningen som river i hver eneste nervefiber er uten tvil en opplevelse som setter spor. 

Ranaelva
onsdag 06.juli 2022 / 12:00

Alle forberedelsene du har gjort vinteren gjennom, har vært rettet mot det øyeblikket hvor du gjør de første famlende forsøkene i en jomfruelig elv som ikke har vært fisket i siden i fjor høst. Spenningen som brer seg i kroppen når du merker de første luggene i flua og du forstår det er laksen som er seget på standplassen, er ubeskrivelig.

Disse scenarioene var det vi hadde håpet på ved årets sesongåpning i Ranaelva, men slik ble det ikke. En normal sommervannstand for Ranaelva vil være typisk 30-40 kb. Flott om den ligge opp mot 80-100 kb, men ikke særlig mer. Da snakker vi om et langt mer tøft fiske og krever mer av utstyr og fisker. Enkelte plasser kan fint fiskes opp mot 300-400 kb, men da er forutsetningen at du er kjent og at laksene er på plass.

Når åpningsdagen kom, lå elva på 800 kb. En vannstand du helst ikke nærmer deg elva på. Ikke bare er det mye vann, men elva fremstår som et monster. Der du ellers går tørrskodd på grusbanker og berg, snakker vi nå mer om fossefall og stryk. Skulle du være så innbitt at du prøver å lure ei flue eller en sluk i elva, må du aller først kjempe deg frem til elva. Du begynner å vade midt i skogen og er heldig om du når noe som kan kalles en elvebredde før du har gått under med mann og mus. Ingen laks har lyst å stå i slike vannmasser med en vanntemperatur på knappe 7-8 grader.

Dagene siden åpningen har fremstått på akkurat samme måten. Godværet i nord med en varme som du ellers finner en plass vi ikke nevner, har virkelig satt fiskerne og Statskraft på prøve. Det de har hatt av luker på demningene har stått revnet på vidt gap og spydd mengder med vann i elva. Vannmengden har vekslet mellom 7-800 kb og opp over 1000 kb. Fiskerne som har hatt fiskekort disse dagene, har vel mer ligget med heteslag og solfaktor 50, enn tanken på å fiske.

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves heter det. Nå ser det ut som at vi i en stakket stund kan få noe som ligner fiske. I skrivende stund var elva nede på 380 kb, en vannstand som kan fiskes på noen plasser i elva. Så i morgen bærer det atter en gang i elva i et nytt forsøk. Forventningene er vel ikke de aller største akkurat nå, men bare vent sier jeg..... Hele åpninga er glemt når du står å småtrippende på auren igjen og strekker fluelina over laksestraumen hvor de blanke viser sine brede lusete rygger!

Flomstor