Villaksauksjonen
Åge Wold holder takketale etter at han og Vidar Skiri (i midten) mottok den gjeve Gullaksen av Redd Villaksen. Styremedlem i ReddVillaksen, Tor Inge Dolve (t.h.) fortalte at de to fikk prisen for sin innsats mot Gyrodactylus salaris.
Norske Lakseelver/Inspirasjon

Nesten to millioner til ReddVillaksen

Et fornøyd styre i ReddVillaksen kan ta en velfortjent pust i bakken etter årets store innsamlingsløft.

Paal
fredag 15.november 2019 / 13:31

Tradisjonen tro gikk den årlige villaksauksjonen av stabelen i Oslo den første torsdagen i november. Opp mot 200 laksefiskere var samlet for å by på elvefiske, fluer og fiskeutstyr. Alt velvillig donert av de mange bidragsyterne. Her hadde både grunneiere, elveeierlag, sportsfiskere, fluebindere og sportsfiskebutikker bidratt med sitt.

-De som satt i salen, samt alle som fulgte auksjonen på nettet, hadde muligheten til å by på alt fra to døgn i Altaelva til fantastiske klassiske laksefluer, forteller styreleder Jens Olav Flekke.

Styret i ReddVillaksen og andre frivillige hadde jobbet på spreng for å lage en best mulig ramme rundt arrangement, noe som tydelig vistes på stemningen i salen.

-Jeg hørte en som sa at auksjonskatalogen nå har blitt den beste reiselivskatalogen i Norge, og jeg tror jaggu han har rett. Husk at det var den fantastiske laksen som ga startskuddet til turistnæringen i landet vårt rundt 1820-30, smiler en fornøyd Flekke.

Gullaksen til gyrokamp

ReddVillaksen deler ut den høythengende prisen Gullaksen til de som har gjort seg ekstra bemerket for sin innsats for villaksen. I år gikk prisen til Åge Wold fra Måna og Vidar Skiri fra Rauma, som begge har gjort en fantastisk innsats i kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris.  

Les Vidar Skiris beretning om gyrokampen her.

Altafaktoren

Det var selvsagt mest stas at Altaelva innbragte så mye som 260.000 i år. Dette er tradisjonelt rosinen i pølsa på auksjonen. Totalt sett innbrakte kvelden 1.882.000 kroner med stort og smått.

-Vi ser i sosiale medier at det alltid er noen få som ikke skjønner poenget og hisser seg opp over at Alta blir så dyr. Til det er bare å si at dette er penger som kommer villaks og sjøørret til gode gjennom diverse prosjekter, og at vi selvsagt ønsker mest mulig penger inn. Om noen som har mye penger har lyst til å bidra på denne måte, er det bare flott, understreker Jens Olav Flekke.

Styreleder i ReddVillaksen, Jens Olav Flekke, med et eksemplar av arten alt dreier seg om - en fantastisk villaks. Gjenutsatt i Årøy. Foto:Scot De Bruyn
Styreleder i ReddVillaksen, Jens Olav Flekke, med et eksemplar av arten alt dreier seg om - en fantastisk villaks. Gjenutsatt i Årøy. Foto:Scot De Bruyn

Pengene brukes

ReddVillaksen samler inn penger til bruk på forskjellige tiltak. Det handler om alt fra å betale ut linefiskerne på Færøyene og Grønland og nøter i norske fjorder, til støtte til gytegrusutlegging i sjøørretbekker.

-I 2020 vil vi ha enda større fokus på sjøørretkultivering, samtidig som vi vil fortsette å betale sjølaksefiskere for ikke å fiske. På Færøyne tegnet vi eb 12-års avtale i 2018. Så lenge sjølaksefisket i Norge er åpnet av myndighetene, er vi nødt til å gjøre det slik en del steder her også, forklarer Flekke.

Kjøp den flotte laksekalenderen og støtt ReddVillaksen.

På Færøyene har NASF (ReddVillaksens internasjonale paraplyorganisasjon) fortsatt å betale ut fiskere for ikke å fiske etter laksen i havet. Dette arbeidet ble initiert av nå avdøde Orri Vigfússon, og har vært spesielt viktig for overlevelsen til de vest-norske laksestammene. I perioden med stans i sjølaksefisket har trolig omlag 15 millioner villaks blitt spart. Flekke forteller at de for 2020 har ambisjoner om et mer effektivt samarbeid mellom landene hvor NASF er representert.

Norske Lakseelver har også fått støtte til sitt arbeid med oppdrett og vannkraft, noe Flekke gjerne vil skal fortsette. Mye av disse midlene hentes inn utenom auksjonen.

Glade for støtte

Generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, er veldig fornøyd med samarbeidet med ReddVillaksen.

-Både bidragene vi får og det at vi er samkjørte med ReddVillaksen og de andre organisasjonenei Villaksalliansen, er ekstremt viktig, understreker Evensen.

Evensen oppfordre alle elveeiere til å bidra til auksjonen. Det skal ikke stikkes under en stol at dette er den sentrale markedsføringskanalen for godt laksefiske i Norge.

-Valdeiere som bidrar får også mye tilbake gjennom at sportsfiskeren blir ekstra oppmerksomme på tilbudet. Det skader aldri å ha flere som vet at hos deg kan man oppleve flott fiske, forklarer han.

Takker for bidrag

Jens Olav Flekke understreker at de er evig takknemlige for de bidragene de mottar fra elveeiere og andre. Også de som byr og kjøper på auksjonen er viktige.

-Vi får disse gruppene til å møtes for en god sak, og vi er selvsagt enormt glade for alle som bidrar. ReddVillaksen bøyer seg i støvet både for de som legger igjen et svidd kredittkort og de som gir bort store verdier – alt til glede for laks- og sjøørretarbeidet, avslutter han.