Sølvblank villaks fra Stjørdalselva. Foto Jon-Erlend Sundnes
Sølvblank villaks fra Stjørdalselva. Foto Jon-Erlend Sundnes
Sportsfiske/Inspirasjon

Nasjonal åpning av laksesesongen 2019

I anledning Villaksens år vil Norske Lakseelver sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund arrangere en nasjonal åpning av laksesesongen 1. juni. Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen kommer, gjør du?

Paal
mandag 06.mai 2019 / 15:31

Det internajsonale villaksens år - markering av laksestart 

I villaksens år er det på sin plass med en egen markering av høytidsdag nr 1 for laksefiskere i hele landet: 1. juni. Denne datoen åpner de fleste lakseelvene i landet. Vi har valgt å legge arrangementet til Stjørdalselva av flere årsaker: det er en av de beste lakseelvene i landet, vassdraget oppnår "god" kvalitetsnormstatus fra Vitenskapelig Råd for Lakseforvaltning, vassdraget forvaltes godt lokalt, og både forvaltningslaget (SVEL) og sportsfiskerforeningen (SJFF) viser et stort engasjement for elva og laksen. 

Program med innhold både for store og små

Fotoutstilling i Stjørdal Sentrum. I anledning villaksens år har vi lagd en vandreutstilling som skal stå utendørs i mange norske byer i løpet av året. Stjørdal blir andre stopp på turen, og vi håper mange vil ta turen innom for å se flotte historiske bilder, stemningsbilder av laksefiske på sitt beste, villaks som mat og hobby, lakseforvaltning og et innblikk i framtidens laksefiske. Her er foto bl.a. av de kjente fotografene Hans Kristian Krogh-Hanssen og Audun Richardsen. 

Tegnekonkurranse av 5. klasse ved Hegra Barneskole, Kvislabakken Skole, Meråker Skole og Forradal Oppvekstsenter (5.-7. klasse).  Oppgaven er «Tegn det du forbinder med villaks, laksefiske, fisketur». Tegningene henges opp i galleriet på Kimen Kulturhus fra fredag 24. mai til mandag 3. juni. 

Fiskekonkurranse i anledning Villaksens år, hvor inntektene fra påmeldinga går til rekrutetringsarbeid for villaksen. Konkurransen varer fra midnatt (når fisket åpner) til kl 12:00. Alle som har fiskekort 1. juni og betalt fiskeravgift kan delta, med å melde seg på (over 18 år kr 300 // under 18 år kr 150). Det er mange fine premier i spill, så her kan du både gi et bidra til villaksen og rekrutteringsarbeid, samt vinne fiskekortpremier. 

Det skal kåres vinnere i kategoriene:

  • Avlivet laks, idealvekt
  • Trekningspremie gjenutsatt laks
  • Trekningspremie under 18 år påmeldt
  • Trekningspremie alle påmeldte

 

Premiene som skal trekkes er:

  • Fiske for to personer 19.-24. august 2019 på Hembre Gård, med overnatting. Verdi kr 15.000,-
  • Fiske for to personer 3.-4. juni 2019 på Nord Kringen Gård, uten overnatting. Verdi kr 6000,-
  • Gavekort på laksefiske i elveguiden.no. Verdi kr 4000,-
  • Deltakelse stamlaksfiske for to personer i to dager, ca september (tidspunkt avklares nærmere). Lakseforvaltning i praksis, i elva og i klekkeriet. Inkl. overnatting.

Les detaljene om fiskeregler og påmelding her. 

Camp Villaks i Stjørdalselva - en knallsuksess!
Camp Villaks i Stjørdalselva - en knallsuksess!

Gratis premiere på filmen Villaks - Norges levende arvesølv

Vi åpner dørene på kinosalen og det blir gratis inngang. Premiere på Villaksens år-filmen Villaks – Norges levende arvesølv, produsert av Pandora for Norske Lakseelver og Norges Jeger- og Fiskerforbund. Filmen viser fantastiske klipp av naturskjønne elver i hele landet, laksefiske, entusiasme og turglede. Dette er en hyllest til villaksen. Historien fortelles av Frode Grytten. Filmen etterfølges av en lokalprodusert kortfilm fra Stjørdalsvassdraget.

I forkant av filmvisningen blir det appeller av generalsekretæren i Norges jeger- og Fiskerforbund, Eldar Berli, og generalsekretæren i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.

Smak Ersgards fantastiske villaksfiskesuppe!

Om været holder så blir det også servering av herlig laksesuppe laget av Ersgard. Serveringen blir gjort utenfor Kimen før filmvisningen. 

Familiedag på Hembre med aktiviteter for store og små

Kl 12:30      Åpning av arrangementet med Klima- og miljøminister Ola Elvestuen med flere

Åpningstale av ordførerne i Stjørdal og Meråker Kommuner, Ivar Vigdenes og Kari Anita Furunes.

Kåring av vinnere i fiskekonkurransen, samt kåring av vinner i tegnekonkurransen.

Kl 13:30      Musikalsk innslag av Siri Bones og John Oddstein Aune

Kl 14:00      Politikerdebatt

Ledes av Andreas Reitan, radiovert og debattleder fra Nea Radio. Alle politiske partier er invitert til å delta i debatten. Tema for debatten vil være av nasjonal karakter, omhandle villaksen som en fantastisk art og grunnlag for bosetting, næringsutvikling og hobby.

Kl 15:00      Musikalsk innslag av Siri Bones og John Oddstein Aune

Kl 15:15      Elva som Pedagogisk Ressurs presenterer sitt arbeid i elva

Kl 15:30      Musikalsk innslag av Siri Bones og John Oddstein Aune

Kl 15:50      Trekning loddsalget til SJFF Ung

Kl 16:00      Demonstrasjon elveredning av person

Norsk Folkehjelp vil demonstrere en redningsaksjon av en person som har falt på elva.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kommer, og vi håper du også tar turen innom! Her poserer ministeren med en flott stamlaks fra Drammenelva fra 2018.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kommer, og vi håper du også tar turen innom! Her poserer ministeren med en flott stamlaks fra Drammenelva fra 2018.