Suksess med Villaksens dag i Fusta
Etter flere tiår uten fiske i elvene i Vefsn, var det også mange i det voksne publikum som satte tydelig pris både på stemningen og spenningen.
Paal
Familiefest og fiskelykke på Villaksens dag i Fusta
Lørdag våknet folk i Vefsn til en midtsommermorgen med 8 – 10 grader, striregn og vind opp mot kuling i kastene. Utover formiddagen løyet vinden, og da klokka nærmet seg tolv sluttet det også å regne. De 60 – 70 små og store som tok turen til FUSAM forvaltningslags arrangement, Villaksens dag, i Nedre Fusta, ble ikke først og fremst opptatt med været resten av dagen. Det romslige partyteltet som var satt opp for å gi deltakere og tilskuere ly i tilfelle dårlig vær, ble raskt gjort om til lager for grillmat og premier.
Det første forventningsfulle fiskerne kom raskt i gang, godt hjulpet av foreldre, ikke så rent få besteforeldre og gode hjelpere fra arrangøren.
Da den første to-kilos ørreten var landet, ble det fort ventetid for å få tilgang til nødvendig fiskeutstyr.
I alt var det 20 fiskere som prøvde seg. De fikk til slutt fire fisk på land. Slik det pleier å gå, kom den største laksen seg fri akkurat da den skulle fanges inn med håven. Det var også mange andre som fikk oppleve spenningen ved å ha storfisk på kroken. Å få slik fisk på land med redskap som har kroker uten mothaker, krever både hell og dyktighet.
Etter flere tiår uten fiske i elvene i Vefsn, var det også mange i det voksne publikum som satte tydelig pris både på stemningen og spenningen.
Utover dagen kunne ellers både barn, unge og voksne nyte godt av grillmaten som støttespillerne fra Fusta IL serverte, prøve kunnskapene sine i en laksesti, og la seg imponere og inspirere av en erfaren fluefisker som demonstrerte kunstene sine. Til tross for nokså ujevne vindforhold, fikk han både til lange og presise kast. Været og ei flomstor elv gjorde at fluefiskerutstyret som var beregnet på utlån til deltakerne, likevel fikk stå i fred denne gangen.
2019 er internasjonalt pekt ut som Villaksens år. Villaks er en fiskeart som har vært, og som stadig er, sterkt truet både av overbeskatning og sykdomsangrep. Med sin lange kystlinje med mange fjorder og elver, har Norge et særlig ansvar for å ta vare på den nordatlantiske laksestammen. Dette gjør at det nasjonalt er satt av midler som gjør at lokale forvaltningslag og fiskerorganisasjoner i år har kunnet søke støtte gjennom sine moderorganisasjoner, Norske Lakseelver eller Norges Jeger- og Fiskerforbund, til å gjennomføre arrangementer til opplysning opplevelser knyttet til laks- og laksefiske. Villaksens dag er et slikt arrangement. Tidligere har det også med stort hell vært arrangert i mange etablerte laksevassdrag, sist sommer også i forbindelse med friskmeldingen og gjenåpningen av laksefisket i Vefsna.
Vefsnområdet er tilgodesett med en stor og flere mindre, men meget vel ansette laks- og sjøørretelver. Gyroangrepet på 70-tallet førte til at det ikke bare ble stans i fisket, men også at fisketradisjonene og dermed en viktig del av den lokale kulturarven, ble truet. Nå som fiskestammene er i ferd med å bli bygd opp igjen, er et arrangement som Villaksens dag et viktig tiltak for å fange barn og unges interesse, og etterhvert få dem til å se de mulighetene laks- og sjøørretfisket kan gi både for å skape trivsel, opplevelser og verdier i vårt nærområde.