Ordfører i Hattfjelldal Harald Lie (Sp), Ordfører i Hemnes Christine Trones (H), stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) og Carola Karl Urvik (Vefsn Venstre).
Forvaltning/Gyro

Vellykket møte for Vefsna-laksen

Etter vellykket gyrobehandling kan Vefsna- laksen snart få klatre i fisketrapper fra 1800-tallet. Om politikerne svømmer medstrøms.

Paal
fredag 04.mars 2016 / 17:38

Nærmer 100 entusiastiske politikere, forskere, ansatte i kommuner, fylkeskommunen og Statskog, rettighetshavere og sportsfiskere har vært samlet i Mosjøen i to dager for å diskutere muligheter når Vefsna-laksen snart blir friskmeldt etter gyrobehandling.

Lakseparasitten er ikke registrert på nytt, og optimismen er stor for at behandlingen har vært vellykket. Generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver har bidratt med gode råd og innspill til utvikling av laksefisketurisme, og hvordan utvikle en driftsplanbasert forvaltning av elva i regi av det lokale elveeierlaget.

Skal restaurere fisketrapper

- Ett av de viktigste tiltakene nå blir å restaurere og gjenoppbygge de gamle fisketrappene fra slutten av 1800-tallet for at villaksen igjen skal ta hele elva i bruk, sier Evensen.

 De tre ordførerne støtter dette viktige arbeidet, og budskapet til Ola Elvestuen (V), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, var krystallklart: Etter vern av Vefsan mot kraftutbygging og omlag 300 millioner kroner til gyrobekjempelse, genbank og reetablering av fiskebestandene, er det et lokalt krav om penger til gjenbygging av laksetrappene i vassdraget.

- Her trengs det cirka 15-20 mill til prosjektering og bygging av laksetrapper i 6 fosser, sier Torfinn Evensen.