Nyhetsbrev

Meld deg på Norske Lakseelvers nyhetsbrev

bolstad_jenter.jpg

Villaksens dag i Bolstadelva 2015
Klar til innsats under Villaksens dag i Bolstadelva 2015 - Foto: Ayna Heilong

Suksess fra første kast

Sommeren 2015 ble Camp Villaks arrangert for første gang. Treffene hadde forskjellig varighet og innhold, men målet var det samme – å få flere ungdommer til å fiske laks.

I Stjørdalselva, Gaula, Lærdalselva og Otra ble det arrangert CampVillaks i 2015. Instruksjon i flue- og slukfiske, laksens livssyklus, utendørs matlaging, lavvoliv, fluebinding, skjellanalyse og mye mer har stått på programmet for ungdommene som var samlet i de fire elven.

Til sammen har omlag 180 ungdommer mellom 12 og 18 år fått svingt fiskestanga. Mange har brutt egne grenser. Noen ved å overnatte i lavvo, og andre gjennom å sove under stjernehimmelen for første gang.

– Vi har gitt deltakerne mestringsfølelse. De har lært å håndtere fiskeredskaper slik at de kan fiske på egen hånd etter campen. Engasjementet har vært stort, noe som har resultert i flere fisk underveis. Flere fikk spise selvfanget laks til middag i sommer, forteller arrangementsansvarlig i Norske Lakseelver, Ayna Heilong.

Villaksambassadører

Årets prøveprosjekt med Villaksambassadører har gitt mange ungdommer mersmak på laksefiske.

Lakseambassadørene er ungdommer som skal hjelpe og tilrettelegge for andre ungdommer som har lyst til prøve seg som laksefiskere. Elveeierlagene har stilt med gratis fiske til både ambassadører og ungdom, og Norske Lakseelver har bidratt med fiskeutstyr takket være god støtte fra Miljødirektoratet.

– Årets sesong var den første hvor vi prøvde ut ambassadørordningen. Nå skal vi ha et evalueringsmøte i begynnelsen av november. Her skal vi se hva som har fungert og hva som kan bli bedre, forteller prosjektansvarlig i Norske Lakseelver, Ayna Heilong.

I 2015har det vært ambassadører i Skauga, Orkla, Otra, Stjørdalselva og Verdalselva. 

Kort om

Bolstadelva renner ut i den nasjonale laksefjorden
Fjordene ved Osterøy
. Bolstadelva renner gjennom følgende kommuner:
Voss

Mer om elven

Med utgangspunkt i en omfattende dokumentasjon av bestandssituasjon, trusselfaktorer og tiltak er det i tiårsperioden 2010-2020 iverksatt en redningsaksjon for Vossolaksen - verdens kanskje største atlantiske laks. Etter bestandssammenbrudd på slutten av 1980-tallet, og etterfølgende høyt innslag av rømt oppdrettslaks, var bestanden nær ved å bli utryddet.