Vannredning
Martin Nilsen fra Lakselv blir trukket i land etter vellykket redningslinekast under opplæringen på lakseambassadørtreffet i Stjørdalselva. Vannet holdt maks 2 grader.
Sportsfiske/Villaksambassadør

Fokus på sikkerhet

Et tjuetalls lakseambassadører, elveeiere og medlemmer av jeger- og fiskerforeninger tilsluttet NJFF ble bl.a. kurset i sikkerhet i forkant av årets CampVilllaks-arrangementer rundt om i lakseelvene våre.

Paal
mandag 18.april 2016 / 14:23

Årets lakseambassadørsamling gikk av stabelen på Hembre gård ved Stjørdalselva i helga 15.-17. april. Her møttes ambassadører fra syv elver for å lære om sikkerhet langs elva, bli kurset i ambassadørrollen, trene på å lage fiskefilm og knyte tettere kontakt seg i mellom. Med på kurset var også arrangørene fra mange av elvene som planlegger CampVillaks i 2016.

- 2015 var oppstart på CampVillaks. Da var det ReddVillaksen og Norske Lakseelver som var initiativtakere. I år er det NJFF og Norske Lakseelver som står bak arrangementene, forteller prosjektleder Ayna Heilong hos Norske Lakseelver.

Prosjektet har fått støtte av Sparebankstiftelsen, noe arrangørene er veldig fornøyd med.

- Det gir oss mulighet til å kjøpe inn utstyr som blir plassert rundt i elvene, forteller Heilong.

Lakseambassadør Johanne Nikolaisen fra Altaelva svinger livlina under ambassadørtreffet i Stjørdalselva.
Lakseambassadør Johanne Nikolaisen fra Altaelva svinger livlina under ambassadørtreffet i Stjørdalselva.

 

Trygge rammer

Hun framhever at det å ha mange ungdommer samlet til felles laksefiske over et par dager, krever god planlegging og skolering, både av ambassadører og arrangører.

- Trygge rammer er viktig. Derfor fikk vi Trondheim brann- og redningstjeneste til å undervise både arrangører og ambassadører i sikkerhetsarbeid ved elv. Faller noen i vannet, er det greit å ha øvd på prosedyrene på forhånd, understreker Heilong.

Hun får full støtte av sportsfiskekonsulent hos NJFF, Steinar Paulsen.

- Mange fikk seg nok en aha-opplevelse når de så hvor mye tyngre instruktøren var å dra opp av vannet med åpne vadebukser. Bruk vadebelte. Og aller helst, kjøp deg en livline som du fester i vadebeltet, er hans råd til alle fiskere.

 

Med vadere fulle av vann, er det nesten umulig å svømme i vannet. Bruk vadebelte - og aller helst et vadebelte med en livline på, slik at du kan hjelpe kameraten din om ulykken skulle være ute.
Med vadere fulle av vann, er det nesten umulig å svømme i vannet. Bruk vadebelte - og aller helst et vadebelte med en livline på, slik at du kan hjelpe kameraten din om ulykken skulle være ute.

 

Fiskeglede i fokus

Hovedmålet med CampVillaks, er å skape framtidens laksefiskere. Ungdommen som er ambassadører i de forskjellige elvene, skal ta med seg annen ungdom på fisketur og lære dem å fiske laks. Norske Lakseelver og NJFF stiller med utstyr (bl.a. fiskestenger og GoPro-kameraer), og de lokale elveeierlagene og medlemsorganisasjonene til NJFF bidrar med gratis fiske.

- På denne måten håper vi at flere ungdommer opplevere gleden med å fiske laks, og ved å dele ut GoPro-kameraer til lakseambassadørene, håper vi at det blir produsert mange spennende små og store videoer om laksefiske i løpet av sommeren, avslutter Heilong.

Her er elvene som har CampVillaks i 2016.