Reisa
Sportsfiske/Inspirasjon

Høyt oppe og langt nede

Den vakreste elva i hele Troms, ja kanskje hele Norge, har tatt seg kraftig opp de siste årene. Nå bør du benytte sjansen til en laksetur.

Paal
mandag 29.juni 2015 / 08:52

Reisa har vært høyt oppe og langt nede. I mange år sleit elva med dårlig fangststatistikk, rølpete elvebåtkultur og krangel mellom grunneierne. Dette er historie. De siste årene har Reisaelva gitt gode fangster og fått et fornuftig forvaltningsregime. Elveeierlaget er godt organisert og fiskekort kan kjøpes direkte på internett eller gjennom personer som har næringskort i elva. En oversikt over kort, soner og tilbydere finner du på www.reisaelva.no.

Fluefiske prøvde en tur i Reisaelva i juli i fjor. Gjennom god tilrettelegging av multigründer Roar Olsen (populært kalt Rema-Roar) på Reisastua, fikk vi sjansen til å oppleve nesten hele elva i løpet av fire dager. 

Både været og reisaværingene viste seg fra sin beste side, men storlaksen ville ikke på land for oss. At det finnes grov laks i elva, fikk vi demonstrert da Jens Olav Flekke narret en hannlaks på 23,1  kg til hugg med et beist av en Sunray Shadow. En video av dette kan du se på hjemmesidene til Roar (www.reisastua.no). Der finner du også en video som viser landskapet, elva og naturen i Reisadalen.

Fornøyde fiskere

Vi på vår side landet én laks på 8,5 og mistet en sværing på grunn av fortomsbrudd. Det var ikke så farlig, ettersom det så ut som en hunnfisk og derfor skulle ut igjen. All hunnlaks over 5 kg skal settes tilbake. Et fornuftig forvaltningstiltak som sikrer gytebestanden i elva.

Vi fikk et flott opphold med tur helt opp til Imofossen der elva kaster seg ut fra vidda og danner starten på den lakseførende delen. Her løper elva gjennom et smalt gjel som er omlag én km langt og 50-75 meter høyt. Imofossen (Imogorzi) er den største fossen i hovedelva, men Mollisfossen (Mollesgorzi) som har en høyde på 269 m, hvorav de nederste 140 meterne er fritt fall, er trolig den mest kjente sidefossen.

Elvebåtskyss må til

Vi fikk elvebåtskyss opp til Elveeierlagets hytte noen mil ovenfor Bilto. Herfra er det en drøy mil å gå til Imofossen, men det er definitivt verdt hver meter – selv når du går i vadere i 28 varmegrader. Den øverste delen av elva er forholdsvis utilgjengelig på grunn av det høye og bratte gjelet, men det er satt opp aluminiumsstiger slik at ivrige fiskere kan klatre ned til strekket noen hundre meter nedenfor Imofossen. Her stod det flere fine laks og mye røye da vi var der oppe, men ingen ønsket å ta fluene våre. En av dem, en laks på 12-15 kilo, skremte nesten vettet av Vilhelm da den var oppe og snuste på flua i inntrekket. Den veltet seg kraftig i kulpen bare noen meter nedenfor fiskeren.

Selv om laksen uteble her, var et par flotte brunørreter på rundt halvannen kilo et flott resultat i Øverelva.

Krever lokalkunnskap

Elva har mange fine fiskesteder for oss fluefiskere. Vi testet flere soner og fant mange fiskemuligheter. Men store deler av elva er også ganske stilleflytende og krever lokalkunnskap om du skal finne taplassene. Vårt stalltips er å ta med – eller leie – en kano og få skyss så langt som
mulig opp i Øverelva. Sonene på oversiden av Bilto kan fiskes på ett sonekort, selv om det er mange soner. Har du kort for sonene 11 og opp til 19, er det fritt fram, men en av sonene er fredet hver dag, så du må passe på rotasjonssystemet. Her oppe er det også lett å få fiskekort.

Det er flere elvebåtførere som kan ta deg og kanoen opp til toppen. Dermed kan du selv padle deg nedover og fiske på de plassene du måtte ønske. Et par mil i kano og med telt. Sett av en uke om du kan. Det er en fantastisk natur og laksen er stor. Elva har også en fin bestand av stasjonær ørret.

Vil du fiske lenger ned, kan det også lønne seg å leie en guide med elvebåt, ettersom mange av mellom-
sonene er lange og har sparsomt med tilgangspunkter. Med en båt kan du kjøre ned og opp elva og fiske der det byr seg på strekkene.

Helt nederst er elva lettere tilgjengelig med bil. Også her er naturen vakker, men den blekner i forhold til lengre opp mot vidda.