

Daldorff Kulpen
Engang på -30 tallet ble det tatt en rekordlaks i Kongsfjordelva. Trolig var laksen helt i klasse og størrelse med verdens største laks som ble tatt i Tana i omtrent samme tidsrom.
I vinter ble en mesterlig laksefisker fra Kongsfjordelva – Reidar Daldorff hedret. Han har nå gitt navn til nederste kulp. Les den fantastiske fiskehistorien. Under årsmøtet i BJFF i februar ble det vedtatt at den nederste kulpen som grenser inn mot sone 3 nå skal få sitt offisielle navn. Den skal hete DALDORFF- KULPEN.
Bakgrunnen for navneskiftet – jo vi kjenner til at det var mange lokale utnavn på denne kulpen. Men nå skal den altså hete Daldorff- kulpen, etter Reidar Daldroff som var en ivrig fisker i Kongsfjordelva. Han fisket mye her før krigen, og senere også. Han hadde hytte ved Steinholla. Men den laksehistorien vi skal fortelle nå, den kommer fra den nederste og nydøpte kulpen i elva. Den er gjengitt til oss av Roger Daldorff, og det var altså hans bestefar – Reidar som trolig tok den største laksen som noensinne er landet i elva vår. Vekta som det fortelles om er eventyrlig – 29 kilo sløyd og saltet flere døgn etterpå.
Om det skulle være lov å spekulere, så må vekten på laksen den gang den ble tatt vært langt opp på 30- tallet, kanskje skulle dette vært en laks som kom nær – eller over verdens største laks som ble tatt i Tana i 1928 og som var rundt 36 kilo. Den laksen ble heller ikke veid i rå tilstand med vitner. Så vi kan nok trygt fortelle at rekordlaksen fra Kongsfjordelva var stor, større enn stor.Her er historien, gjenfortalt av Roger Daldorff:

Som vi vet berget Reidar til slutt laksen. Problemet var imidlertid lagring i sommervarmen, og den gangen var det en lang og besværlig reise til Berlevåg. Derfor ble fisken sløye saltet. Ifølge Terje Daldorff ble den veid til 29 kg ferdig sløyd og saltet ved ankomst Berlevåg. Så at laksen var en rekordlaks er det vel ingen tvil om. Bildene til historien er utlånt av familien, og det er altså øverst Reidar Daldorff i finstasen og ett bilde i sin virkelige fiskehabitt ved elva, selvsagt med laks, og bildet er trolig tatt ved hytta i Steinholla.
