Reidar Daldorff mesterfiskeren fra Kongsfjordelva
Engang på -30 tallet tok Reidar Daldroff rekordlaksen i Kongsfjordelva.
Elveside/Historikk

Daldorff Kulpen

Engang på -30 tallet ble det tatt en rekordlaks i Kongsfjordelva. Trolig var laksen helt i klasse og størrelse med verdens største laks som ble tatt i Tana i omtrent samme tidsrom.

BJFF Info
onsdag 06.mars 2013 / 18:46

I vinter ble en mesterlig laksefisker fra Kongsfjordelva – Reidar Daldorff hedret. Han har nå gitt navn til nederste kulp. Les den fantastiske fiskehistorien.  Under årsmøtet i BJFF i februar ble det vedtatt at den nederste kulpen som grenser inn mot sone 3 nå skal få sitt offisielle navn. Den skal hete DALDORFF- KULPEN.

Bakgrunnen for navneskiftet – jo vi kjenner til at det var mange lokale utnavn på denne kulpen. Men nå skal den altså hete Daldorff- kulpen, etter Reidar Daldroff som var en ivrig fisker i Kongsfjordelva. Han fisket mye her før krigen, og senere også. Han hadde hytte ved Steinholla. Men den laksehistorien vi skal fortelle nå, den kommer fra den nederste og nydøpte kulpen i elva. Den er gjengitt til oss av Roger Daldorff, og det var altså hans bestefar – Reidar som trolig tok den største laksen som noensinne er landet i elva vår. Vekta som det fortelles om er eventyrlig – 29 kilo sløyd og saltet flere døgn etterpå. 

Om det skulle være lov å spekulere, så må vekten på laksen den gang den ble tatt vært langt opp på 30- tallet, kanskje skulle dette vært en laks som kom nær – eller over verdens største laks som ble tatt i Tana i 1928 og som var rundt 36 kilo. Den laksen ble heller ikke veid i rå tilstand med vitner. Så vi kan nok trygt fortelle at rekordlaksen fra Kongsfjordelva var stor, større enn stor.Her er historien, gjenfortalt av Roger Daldorff:

Reidar Daldorff fra Berlevåg skulle bli en av historiens rekordholder for laksefangst i Kongsfjordelva.
Reidar Daldorff fra Berlevåg skulle bli en av historiens rekordholder for laksefangst i Kongsfjordelva.
“” Reidar Daldorff brukte mye av sin fritid på sommeren i Kongsfjordelva både før og etter krigen. Han lå i ei lita hytte/gamme nede i fjorbunnen som var eid av Alf Brodtkorb (forpakter 1915-1941). Reidar satte etterhvert selv opp ei lita fiskehytte i overkant av Steinhola som ble mye brukt. Denne aktuelle dagen startet Reidar Daldorff ut til elva tidlig om morgenen. Da han kom til elva trodde han først at det var kommet kobbe i elva da bunnen var helt svart. Men det viste seg at det var storlaks som var på vei opp fra sjøen. Da han fikk laksen på kroken trodde han først at han var fast i bunnen og han måtte etterhvert kaste stein i elva for å få laksen til å flytte på seg. Han bakset med laksen hele dagen fram mot kvelden (ca 12 timer) som nok var en påkjenning både for fisker og datidens utstyr. Til slutt fikk han laksen inn i et sideløp slik at laksen gikk nesten tørr og han satte fra seg stanga og kastet seg over laksen. Historien forteller at han var borte et lite øyeblikk og våknet på ryggen med laksene i armene….!

Som vi vet berget Reidar til slutt laksen. Problemet var imidlertid lagring i sommervarmen, og den gangen var det en lang og besværlig reise til Berlevåg. Derfor ble fisken sløye saltet. Ifølge Terje Daldorff ble den veid til 29 kg ferdig sløyd og saltet ved ankomst Berlevåg. Så at laksen var en rekordlaks er det vel ingen tvil om. Bildene til historien er utlånt av familien, og det er altså øverst Reidar Daldorff i finstasen og ett bilde i sin virkelige fiskehabitt ved elva, selvsagt med laks, og bildet er trolig tatt ved hytta i Steinholla. 

I 2013 ble storfiskeren Reidar Daldorff hedret med å gi kulpen hvor storlaksen ble tatt hans navn.
I 2013 ble storfiskeren Reidar Daldorff hedret med å gi kulpen hvor storlaksen ble tatt hans navn.
 I 2013 ble storfiskeren hedret av BJFF og familien. Det ble gjort offisiellt navneskifte på kulpen, til "Daldorff kulpen", og merke er satt opp. Historien om fangsten har du altså fått her.