Fiskeforvaltningen har lange tradisjoner for å rette fisket mot ønskede fiskearter, størrelsesgrupper av fisk, kjønn eller livsstadier. Dette gjøres bl.a. ved å pålegge fiskerne å gjenutsette fisk som er under minstemålet og fisk som er utgytt (vinterstøing). Her er det du trenger å vite for å gjøre dette riktig (du kan også se video her).
Dette året blir det sett ut ca. 30 000 stk. smolt i motsetnad til pålegget som er på 40 000stk. (jfr. tidlegare orientering om utsortering av fisk med brystfinneslitasje).
Søndag 11. juni, kl 11 - 16 arrangeres Villaksens dag på Fornes og det legges opp til en familiedag hvor både store og små kan få anledning til å prøve fisket i Forra.
I 2015 ble det etablert en smoltrenne forbi Turbinen i Svanedal kraftstasjon. Renna går fra Ikraftstasjonens inntaksdam og har sitt utløp til elva nedenfor kraftstasjonen.
Hembre Gård med Aksel og Beate Hembre stilte vald og Camping disponibel for årets Camp Villaks i Stjørdalselva. Guidene Mattias «Hajas» Andersson og Kenneth Löfstrand med flere i og rundt Elveeierlaget og fiskemiljøet stilte frivillig opp denne helgen sammen med mange av SJFF sine medlemmer for 16 tilreisende ungdommer fra Oslo i Sør til Verdalen i Nord.
I helge ble den første Camp Villaks i Vefsna gjennomført. 16 ungdommer deltok, og minst like mange frivillige voksne i nærområdet dukket opp som instruktører og dugnadshjelp. Vi har kost oss voldsomt, og det tror vi jagge ut ungdommene har også!
Camp Villaks i Surna ble gjennomført med glans av flinke folk og ildsjeler med hjerte for laksen og rekruttering til laksefiske.
Målet med Villaksens dag er å skape mer fokus på villaks og sjøørret, og ikke minst skal vi skape fiskeglede!
Stjørdalsvassdraget har hatt stor betydning for dalføret gjennom flere århundrer, ikke minst i form av laksefiske hvor bønder med tilgang til elva drev fangst med faststående innretninger og med nøter og garn. Laks var på mange av gårdene et viktig innslag i kostholdet om somrene, ja langt ut over å være en kulinarisk opplevelse slik vi gjerne klassifiserer et villaks-måltid i dag. Det går mange historier fra gamle dager hvor tjenestefolk reserverte seg mot å få servert laks hver dag, maks 5 dager i uken, takk!