Bildet over viser en villaks (øverst) og en rømt oppdrettslaks som er tatt i sjøen i forbindelse med rømmingen fra Lerøy på Hitra i mai 2024. Den bør være lett å skille ut på grunn av slitte finner, forkorta gjellelokk og svak hale. Husk at villaks som har gytt flere ganger kan ha slitte finner. Flergangsgytere av villaks er ofte slankere og har ofte færre prikker enn oppdrettslaks. Foto: Lars Eivind Bones.
I samarbeid med Stjørdalsvassdragets Elveeierlag (SVEL) er det 21. – 22. september 2023 gjennomført tiltak i Hembresbekken ved Rønningen. Tiltakene er omsøkt i samråd med Stjørdal kommune og godkjent gjennomført av Statsforvalteren. Tiltaket er finansiert med tilskuddsmidler.
Torsdag 16. juni fikk elevene ved Flora Montesorriskole fikk lære mer om laksens livssyklus og livet i Florbekken.
Her er en liten filmsnutt for de som ønsker å lære litt mer sjøørreten og utfordringer den møter i sin hverdag.
Fiske etter laks og sjøørret i elva Toåa har i alle tider hatt betydning for bygdas befolkning. I 1900 kom engelskmannen Edward Lorth Phillips til Todalen. Da begynte det moderne sportsfisket.
Hembre Gård med Aksel og Beate Hembre stilte vald og Camping disponibel for årets Camp Villaks i Stjørdalselva. Guidene Mattias «Hajas» Andersson og Kenneth Löfstrand med flere i og rundt Elveeierlaget og fiskemiljøet stilte frivillig opp denne helgen sammen med mange av SJFF sine medlemmer for 16 tilreisende ungdommer fra Oslo i Sør til Verdalen i Nord.
All laks som tas i Stjørdalsvassdraget skal det tas skjellprøver av. Veterinærinstituttet bruker disse for å se om det er vill- eller oppdrettslaks. Fra skjellene kan man også bruke for å finne alder på laksen, om laksen har gytet før og hvor fort laksen har vokst.
Stjørdalsvassdraget har hatt stor betydning for dalføret gjennom flere århundrer, ikke minst i form av laksefiske hvor bønder med tilgang til elva drev fangst med faststående innretninger og med nøter og garn. Laks var på mange av gårdene et viktig innslag i kostholdet om somrene, ja langt ut over å være en kulinarisk opplevelse slik vi gjerne klassifiserer et villaks-måltid i dag. Det går mange historier fra gamle dager hvor tjenestefolk reserverte seg mot å få servert laks hver dag, maks 5 dager i uken, takk!