Rømt oppdrettslaks
Rømt oppdrettslaks som er fanget i Etneelva. Foto: Etne Elveeierlag.
Forvaltning/Rømming

Tvilsom effekt av utfisking

Fiskeriministeren, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) undertegnet i slutten av mars en avtale som skal styrke kampen mot rømming av oppdrettsfisk.

Paal
onsdag 01.juli 2015 / 10:18

-NSL er meget godt fornøyd med tilnærmingen fiskeriministeren har valgt når det gjelder det nye «Miljøfondet». Næringa har siden 2011 forestått utfisking av oppdrettslaks i elvene på frivillig basis, noe som har vist seg svært effektivt. At denne oppgaven nå formaliseres er derfor naturlig, sier Svein Reppe, daglig leder i NSL, i pressemeldingen om saken.

Men utfiskingsprosjektene, som oppdrettsindustrien mener er et effektivt bidrag til å løse problemet, har bare dokumentert 929 laks fangede oppdrettslaks og åtte regnbueørret, fordelt på 28 elver (17 av disse i Hordaland), viser en gjennomgang Norske Lakseelver har gjort av rapporten fra det nasjonale programmet for overvåking av rømt oppdrettslaks.

Forskerne skriver at; "for å ha en mest mulig fullstendig oversikt over mengden rømt oppdrettsfisk i de enkelte vassdrag i overvåkingsprogrammet, har prosjektgruppen forsøkt å innhente informasjon om disse utfiskingsprosjektene og antall rømt fisk tatt ut de enkelte vassdrag. Det er i denne forbindelse tatt kontakt med fylkesmennene, Sjømat Norges (FHL) Miljøfond og aktuelle forskningsmiljø. Siden prosjektgjennomføring og -rapportering varierer mye i form, innhold og detaljeringsgrad, og ikke alle rapporter er klare tidsnok til at opplysningene kan inkluderes i den nasjonale rapporten, har det vært en utfordring å få oversikt over omfanget av prosjekter og antall rømt fisk som er tatt ut.

Kilde: Rømt oppdrettslaks i vassdrag - rapport fra den nasjonale overvåkingsgruppen

Se også: Oppdretterne benekter forskningstall.