Søndre Bjørkum

Velkommen til Søndre Bjørkum Fiskevald

Et tradisjonsrikt fiskevald 18km opp i Lærdalselvi. Det er satt et "tak" på 6 fiskere på valdet samtidig .Det vil først og fremst bli solgt totalpakke med alle stengene, men også "enkelt-stenger" etterhvert som ledige perioder står igjen. Overnatting selges sepparat. Ta kontakt med Bjørnar Neteland ( 93436593) bjornar.neteland@elveguiden.no ved spørsmål eller hvis ønsker å tilpasse en "pakke" med overnatting.

Bjørkumbo

Fiskevaldet ligger 18 km fra Lærdalsøyri. Når du kjører østover passerer du den majestetiske Jutlamannen som ligg i fjellsida opp mot Hodndalen, så kjem du til garden Søndre Bjørkum

Kjem du fra Oslo så kjører du forbi den ærverdige Borgund Stavkirke, gjennom 2 tuneller , så begynner nedstigningen til gårdsbruket med Sæltagjelet på venstre hand.

Gardsbruket har alltid vært nært knytta til elva som renn forbi. Her blei ei av dei fyrste elveleigene danna. Dette skjedde på slutten av 1800 talet. Ein engelskmann med følge, måtte ha pause til hestane sine ved Søndre Bjørkum. Han hadde selvfølgelig fiskestang med, og hadde sett fleire flotte blanke laksar i kulpane! Han gikk ned til elva og det tok ikkje mange kasta før han hadde ein laks på kroken! Etter å ha fått den på land, såg han at bonden stod på andre sida og såg på . Han fikk vel litt dårlig samvittigheit og rusla bort til bonden, gav han 5 dalar og laksen også! Dette tykte bonden var svært så bra! Etter å ha diskutert litt så hadde dei skreve kontrakt for neste sesong! 

I etterkant bygde dei engelske fiskarane eit tømmerhus på garden, som dei brukte når dei var her på fiske. Det blei på folkemunne kalla "glasstova på Bjørkum" fordi den hadde mange vinduer ned mot elva! Den står den dag i dag, selvfølgeleg litt renovert, og er ein del av det huset familien bur i dag!

Valdet er på ca 2800 m. Øverste 400 m er det kjente Sæltagjelet. Her nyttar det ikkje med fluestang! Dette området er i dag kun nytta som historisk tursti, der dei gamle trebruene/kloppene dannar ein veg langs dei frådande stryka! Her går du på eige ansvar!

Opp gjennom åra har det blitt gjort mykje arbeid i elva, og langs kantane. Det har vært fysisk veldig krevjande å behalde dei fiskeplassane som er i dag. Elva er ganske utfordrande på dette strekket.

Me jobbar fortsatt aktivt med dette, for å betra tilhøva for laksen og fiskaren.

I 1999 bygde me "Bjørkumbu" som ligg eit steinkast fra Bjørkum Pool. Hytta er hjertet i valdet! Den har 3 doble soverom, + 1 enkelt ,3 bad, kjøkken, og stove. Wifi fiber og GET tv pakke. Me har også installert eit undervannskamera, med direkte overføring til storskjermen inne i hytta! Denne kan også fås på tlf med egen app! Bygd på i 2016 med overbygd terrasse, peis/grill, utekjøkken.

Contact