

Glad for at laksefisket kan fortsette i elvene
Norske Lakseelver er glad for at laksefisket kan fortsette i elvene etter midtsesongevalueringene og at Miljødirektoratet ikke overstyrer lokal forvaltning.
- I år har vi hatt de strengeste reglene noensinne fra sesongstart, og både sportsfiskere og lokale forvaltningslag har tatt dette på det største alvor. Nå fortsetter fisket, og det er vi glade for, sier kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas.
Samtidig er Norske Lakseelver kritiske til at direktoratet ikke gjør noe med sjølaksefisket. Her fanges laks fra sårbare bestander, og det er ingen fangstbegrensninger.
-Det er god grunn til å stille spørsmål ved hvorfor notfiskerne kan ta ubegrenset med laks i sjøen. Villaksbestandene skal forvaltes på bestandsnivå, men i sjø høstes det uten at man vet hvilke bestander man beskatter. Det er ikke forsvarlig, gitt den situasjonen vi har nå, understreker Mugaas.
For de som leier ut fiske i elvene, ville stengte elver bety store økonomiske tap. En forskningsrapport som tok for seg konsekvensene av stengingen i 2024, konkluderte med et tap i verdiskaping på 123 mill. kroner for 11 av de 33 stengte lakseelvene sommeren 2024.
Oppdrett er største trussel
Det er mange trusler mot villaksen, men forskerne er enige om at lakselus fra oppdrettslaks er den største trusselen. Med over 500 millioner oppdrettslaks i åpne merder i de norske fjordene, blir milliarder av lakselus som kan angripe villaksungene. Til sammenligning kom det i fjor om lag 325 000 villaks totalt tilbake fra havet. Det var det laveste antall noensinne, og Miljødirektoratet stoppet fisket umiddelbart i 33 elver i juni i fjor.
-I tillegg peker forskerne på klimaendringer som en økende trussel. Da er det ekstra viktig at vi gjør noe med det vi raskt kan endre på, sier Mugaas.
Dette går ikke lenger
Norske Lakseelver mener politikerne nå må se at dette ikke går lenger. Havbruksmeldingen ble vedtatt før sommeren. Her sa Næringskomiteen at oppdrett skal reguleres slik at dødeligheten fra lakselus på villaks blir under 10%.
-Det er bra at det ble enighet om målet, men det jobbes for seint og mange innser fortsatt ikke alvoret, sier Mugaas.
I dag er dødeligheten fra lakselus på villaksungene over 40-50% i områdene med mest lakseoppdrett.
Politikerne har gitt seg selv og oppdrettsnæringen to til fire år til å få på plass et nytt forvaltningsregime for oppdrettsnæringen. Det mener Norske Lakseelver ikke er raskt nok.
-Fire år er altfor lenge. Vi har kort og godt ikke den tiden lenger. Hvis bestandene kommer under et visst nivå, er det vanskelig å få dem opp igjen, understreker Mugaas.
Krever nullutslipp i oppdrett
Før havbruksmeldingen ble framlagt, hadde 20 norske organisasjoner, 30 ordførere og 17 000 enkeltpersoner skrevet under på et krav om overgang til nullutslipp i oppdrett.
-Det er lakselusa som er roten til alt ondt. Både for villaks, sjøørret og oppdrettslaks. Med fysiske skiller mellom laks og parasitt, fjerner vi mye av problemet, avslutter Mugaas.