

Hvordan utrydde en art
Villaksens tre apokalyptiske ryttere, heter lakselus, rømt oppdrettslaks og sykdommer fra akvakultur.
Den 26. februar kom årets risikorapport for norsk fiskeoppdrett. Akkurat som tidligere års risikoanalyser, viser årets rapport at det er dårlig dyrevelferd og negative effekter av lakselus på vill laksefisk som er de største utfordringene.
Forskerne er entydige på at de tre viktigste truslene mot villaksen skyldes oppdrett i åpne merder langs kysten. Forskernes trusselvurdering er tatt inn i regjeringens Naturmelding. I 2021 ble villaksen satt på rødlista som «nær truet», og siden den gang har bestanden nærmest kollapset mange steder fram til at 33 ikoniske lakseelver ble stengt i fjor sommer.
Skyldes åpne merder
Laks oppdrettes i åpne nettingposer i fjordene. Dette er billig teknologi, men den sprer parasitter, sykdommer, avføring, impregneringsstoffer, legemiddelrester og slam ut i fjordene. I tillegg rømmer oppdrettslaksen og ødelegger genene til villaksen.
Oppdrett i åpne merder, der det til enhver tid står 450-500 millioner oppdrettslaks, har lenge hatt en ekstremt høy påvirkning på og utgjør en uakseptabel risiko for ytterligere skade på villfiskbestandene. Annen teknologi finnes, men kun et fåtall oppdrettere er villige til å ha litt mindre profitt for å produsere bærekraftig.
Klimaendringene, med marin hetebølge i de nordligste produksjonsområdene i 2024 og en kraftig økning i smittepress fra lakselus utover sommeren, er også svært bekymringsfullt.
Mange steder dør over 50% av villaksen av lakselus fra oppdrett. Regjeringen, som sier at de ønsker en dødelighet på rundt 5% i oppdrett, godkjenner samtidig inntil 30% dødelighet på villaksen gjennom dagens reguleringer. Først når mer enn 30% av villaksen dør, må oppdretterne nedjustere produksjonen av oppdrettslaks i ett produksjonsområde.
Brutal dyremishandling
Også oppdrettslaksen lider. Varmtvannsbehandling mot lakselus er brutalt, og i fjor døde 60 millioner voksne fisk i sjøfasen av forskjellige grunner. Det var jubel hos oppdretterne da det var en liten bedring å spore i dødeligheten fra året før, men risikorapporten slår fast at mye av denne nedgangen i dødelighet sammenfaller med at innsiget av perlesnormanet totalt sett ble mindre alvorlig i 2024 enn i 2023.
De åpne merdene gjør det nemlig umulig å beskytte husdyra fra ytre fiender.
Alt dette har blitt akseptert av politikerne.
Nå skal de samme politikerne snart vedta et nytt forvaltningsregime for akvakultur. I april kommer det en Havbruksmelding fra regjeringens hånd. Det har blitt lovet nye virkemidler og strengere reguleringer, men både villaksen og de oppdretterne som driver bærekraftig i nullutslippanlegg, kan bli taperne om ikke politikerne er seg sitt ansvar bevist.
Det er valg til høsten. Spør hva din kandidat mener. Skal vi utrydde villaksen, eller skal vi skape en framtid for både villaks og oppdrettsindustri? Svaret bør inneholde en forpliktende politikk for å få oppdrett over i nullutslipp. Om du ikke er fornøyd, kan du rasle med stemmeseddelen.