

Fangst og merking av smolt
Siste uke har en gruppe fra NINA merket smolt i prosjektet sjøoverlevelse for laks i Kongsfjordelva. Prosjektet har pågått her siden 2017, og inngår i et nasjonalt overvåkingsprogram for flere laksebestander og vassdrag over hele landet.
Store mengder snø i april og plutselig overgang til tining og vår, har gitt svært kraftig flom i Kongsfjordelva i slutten av mai og tidlig i juni. Det er også nå på vår og tidlig forsommer det har vært årlig fangst og merking av smolt i Kongsfjordvassdraget. Merkingen av smolt inngår i et omfattende prosjekt på å kartlegge sjøoverlevelse for laksen fra elva. Prosjektet driftes av NINA (Norsk institutt for naturforskning), som siden 2017 har hatt årvisse turer hit nord for å fange og merke smolt.
Iår var utfordringen kraftig snøsmelting og flommen, men merkegruppen fra NINA fant et ørlite «vindu» nå i juni med en knapp uke med kaldvær som bremset flommen. Så i forrige uke ble det hele satt igang og i løpet av noen hektiske døgn ble godt over 1000 smolt fanget og merket med en slags sender - et PIT- merke (en transponder) som opereres inn i fisken. Merket sender et kodet og individuelt signal når det passer antenner som ligger i elva. For Kongsfjordelva ble det omfattende antennesystemet utbygd høsten 2017, og ligger nederst i munningsområdet i Kongsfjordelva. Merket i fisket vil vare hele dens levetid, og kunne registrere når den forlater elva som smolt - og senere kommer tilbake som laks.
Overvåkingsprogrammet for sjøoverlevelse av laks forgår i flere laksevassdrag her i landet, Kongsfjordelva i Finnmark er det nordligste. Vi skal komme tilbake til resultater fra prosjektet senere.
