Nyhetsbrev

Meld deg på Norske Lakseelvers nyhetsbrev

17. - 19. juni var 19 ungdommer samlet på Stengelsen gård for den første Camp Villaks i Alta.Campen ble arrangert av Norske Lakseelver, Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) og Alta jeger og fiskeforening (AJFF).  Stengelsen gård ligger like ved Altaelva med flere gode fiskeplasser i umiddelbar nærhet, - deriblant Brattstrømmen, Granstrømmen og Nedre Stengelsen.

Fiskecampen i Alta hadde som mål å gi ungdommene gode opplevelser og mestring i og ved elva. Med masse flott ungdom var utgangspunktet bra for helga, og de fleste hadde erfaring med fluefiske fra før. Gruppene rullerte mellom fluefiske, slukfiske, quiz, sosialt samvær og hadde også ansvar for måltider og opprydding.

Planen for helga var å fiske mest mulig, og startet med informasjonssamling om blant annet skikk og bruk, sikkerhet og aktivitetene som var planlagt for helga. 3 grupper rullerte på de ulike "stasjonene", og vi fikk kartlagt hvilken kompetanse de hadde fra før og hva de ønsket å lære mer om på denne campen.

Hans Kristian Kjeldsberg holdt foredrag om Altaelvas historie og forvaltning. Dette ga deltakerne en innsikt i hvordan Alta laksefiskeri Interessentskap (ALI) gjennom århundrer har ført Altaelva dit den er i dag.

 

Camp villaks Alta er et samarbeid mellom Norske Lakseelver, Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) og Alta jeger og fiskeforening.

Målet med Camp Villaks er at ungdom skal få god opplæring, erfaring og kunnskap om laksefiske. Hovedaktiviteten skal være praktisk fiske, men deltakerne vil også sitte igjen med verdifull kunnskap om hvor i elva laksen står, hvilke knuter som gjelder, ulike typer fiskeredskap og "fiskevettregler". I tillegg blir det mye sosialt på denne campen, og deltakerne vil få mange nye venner som de senere kan dra på fisketur sammen med. Vi håper at vi gjennom Camp Villaks skal gjøre det enklere for fiskeinteressert ungdom å opprette et nettverk.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Helgrillet villaks med godt tilbehør servertes før fisket begynte fredag ettermiddag. - Foto: Karianne Johansen

 

Bernt Olav Suhr fra Alta Jeger- og Fiskeforening (AJFF) ga ungdommen innsikt i grunnleggende teknikker om hvordan ei fluestang fungerer og hvilke forholdsregler man bør ta hvis laksen hugger i. Han instruerte senere for teknikk av spey-kasting for de som ønsket det.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Bernt Olav Suhr viser grunnleggende kunnskaper om fluefiske. - Foto: Karianne Johansen

 

Deltakerne var ivrige på å komme seg ut å fiske lørdags morgen, selv om været ikke var på vår side. Det regnet tett hele helga, men det var klart at disse ungdommene var vante til å være ute i naturen. De hadde godt med klær og skift når de ble våte. Det ble fisket på begge sider av elva, både med flue og sluk. De fleste var mest interesserte i fluefiske og øvde på de ulike teknikkene. Det viste seg at det var god kompetanse i gruppa på dette fisket.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Ungdommen ville fiske mest mulig. - Foto: Karianne Johansen

 

Lørdag kom den lokale fluebinderen, Paul-Ronny Gschib, til Stengelsen. Han har laget flotte fluer i årevis, og har lang erfaring med dette håndarbeidet. I tillegg hadde Per Jostein Sundet med massevis av fluebindeutstyr, så de som ønsket kunne prøve å lage seg ei flue.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Lørdag kom den lokale fluebinderen, Paul Ronny Gschib, til gården for å vise fram fluebinding. - Foto: Karianne Johansen

 

Jenny Jensen, fra Akvaplan Niva, holdt foredrag om laksens syklus. Hun har forsket mye i Altaleva og har stor kunnskap på området. Dette foredraget var åpent for deltakere på både Camp Villaks og for de besøkende på Villaksens dag, lørdag.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Jenny Jensen fra Akvaplan Niva, holdt foredag om laksens syklus. - Foto: Karianne Johansen

 

Villaksens dag ble arrangern under campen, lørdag fra klokka 10 - 14. Hans Kristian Kjeldsberg stod i spissen for dette arrangementet. Målet med Villaksens dag er å ha mer fokus på villaks og  gi kunnskaperog innsikt om laksens viktige verdi!

 

Villaksens dag
På Villaksens dag, ble det arrangert "Laksevandring" med natursti. - Foto: Karianne Johansen

 

Lakseambassadørene, Tone og Johanne, har vært på sikkerhetskus i Stjørdal. De er opptatte av sikkerhet i elv og viser her fram sikkerhetslina, som kan brukes hvis noen faller uti. De deltok hele helga, og var gode forbilder for ungdommen.

 

Camp Villaks i Alta 2016
Altaelvas lakseambassadører, - Johanne og Tone. - Foto: Karianne Johansen

 

Ved campslutt fylte deltakerne ut evalueringsskjema, og her er noen av kommentarene:

 

"Utrolig artig å fiske med venner!"

"Maten vi fikk lørdag var kjempegod!"

"Morsomt, sosial, men desverre ingen laks!"

"Helga var kjempebra. Og jeg likte at det ikke var noen strenge leggegrenser!"

"Superduper skøy å være her!"

"Fantastisk! Håper dette fortsetter!"

"Det var bra, med mye fisking og god mat!"

"Helga har vært lærerik!"

"En kjempefin helg, med gode instruktører, god mat og fine forhold!"

"Utfordrende og kjempegøy!"

"Det var sosialt og gøy!"

 

"Mye fiske, morro og sosialt i ei fantastisk elv, med fantastiske folk!"

"I Alta har dem alt!"

 

På vegne av arrangørene ønsker vi å takke for ei fin helg med utrolig flott ungdom!

 

Camp Villaks i Alta 2016
Skitt fiske! - Foto: Karianne Johansen