Villaksens dag i Akerselva
Villaksens dag i Driva
Villaksens dag i Daleelva
Villaksens dag i Holmfoss
Villaksens dag i Lysakerelva
Villaksens dag i Stjørdalselva
Sportsfiske/Inspirasjon

Villaksbegeistring Norge rundt

Barn, unge og familier har i år vært samlet til 21 små og store arrangementer langs NLs medlemsvassdrag fra sør til nord for å lære mer om- og oppleve den fantastiske villaksen.
 

fredag 01.desember 2023 / 10:32

Villaksens dag arrangeres av Norske Lakseelver og medlemslagene med målsetting om å skape engasjement og kunnskap om de anadrome laksefiskene.

Villaksvenner fra Ukraina
Årets første Villaksens dag ble arrangert av Ørland/Bjugn JFF i Teksdalselva. Ildsjelene i Teksdalselva inviterte lokalt bosatte flytninger fra Ukraina med på en helaften med introduksjon til laksefiske i forkant av sesongen. Atten fiskeinteresserte ukrainere deltok og lærte mye om Norges anadrome arter. Ukraina har et aktivt sportsfiskermiljø, men har et fiskesamfunn bestående av andre arter enn de vi er vant med i Skandinavia.

«Vi i Teksdalselva satte stor pris på kvelden og nye bekjentskaper. Villaksens dag var et flott arrangement og arena for å møte et stolt folk som i likhet med oss setter pris på å holde i ei fiskestang. De vil være en stor ressurs i det lokale fiskemiljøet!» sier Kjell Skjelvik fra Ørland/Bjugn JFF. Skjelvik avslutter med en oppfordring til andre fiskeinteresserte i Norge «De har ingen ting! Har du en fiskestang du ikke bruker, kan du glede en fiskeinteressert flyktning. Vær raus og ta de med til elva!»
Kvelden skapte stor begeistring for villaksen, og nye fiskere fra våre venner i øst ble rekruttert.

Badetemperaturer og villaksbegeistring i Numedalslågen
Lørdag 17. juni var det klart for Villaksens dag i Numedalslågen. Holmfoss Lakselag sammen med Numedalslågen Forvaltningslag, Hedrum JFF, Fiske- & Turutstyr og Lågens Framtid inviterte til festdag for villaksen i Holmfoss. Været viste seg fra sin beste side og innbød mer til bading enn til laksefiske. De frammøtte fikk foredrag om villaksen i Numedalslågen med forskere fra Norsk institutt for naturforskning og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Deltakerne fikk også lære om elvesikkerhet og ta del i barnebok-laksen «Villaksen Salomons» fantastiske reise.

I slutten av juli arrangerte ildsjeler fra Skienselva Elveeierlag og Grenland Sportsfiskere Villaksens dag på den idylliske fiskeplassen «Stubben». Det var mange frammøtte og en fin dag ved elva. Stubben er en fiskeplass i Numedalslågen eid av Skien kommune, der kommunen har jobbet aktivt gjennom flere år for å tilrettelegge elvefiske for alle uavhengig av funksjonsevne.

«Vi har gjennomført Villaksens dag i flere år og mener det er et viktig arrangement for å rekruttere nye fiskere, men også for å ta vare på elva gjennom at flere får kunnskap om Numedalslågen. I tillegg er det artig å arrangere sammen med dyktige og viktige samarbeidspartnere. Samarbeidet med Norske Lakseelver er viktig for å sette villaksen på agendaen» sier Nils Olav Gjone som er leder i Holmfoss Lakselag og representant i NASCO for ikke-statlige organisasjoner (NGO).

Urban fiskeglede i Lysakerelva og Akerselva
Medlemslaget i Lysakerelva inviterte til Villaksens dag 19. august. Mange interesserte hadde tatt turen til elva for fiskeglede, demonstrasjon av pukkellaksfelle, soft-is, Villakssti og kurs i binding av fluer. Arrangementet var i år, som tidligere år, en stor suksess med mange frammøtte.
Lørdagen etter var det klart for Villaksens dag i Akerselva midt i Oslo. Mange møtte opp ved elva for å lære mer om villaks og sjøørret, og flere ble nok forundret over hvor mye som lever i elva. Dagens utvilsomme høydepunkt var en flott sjøørret som ble fanget ved Vulkan.

Villaksglede i Trøndelaks
I Nidelva i Trondheim arrangerte TOFA - Trondheim Omland Fiskeadministrasjon Villaksens dag til glede for familie og byens innbyggere gjennom årets fiskesesong. I starten av juli var det klart for Damenes dag i Leirfosshølen før måneden ble rundet av med ungdomsfiskedag i Kroppanhølen. På tampen av sesongen var det igjen klart for Villaksens dag for familier i Leirfosshølen. Også i Namsen ble det arrangert Villaksens dag over to arrangementer. I Stjørdalselva ble det invitert til Villaksens dag på Fornes gård i starten av sesongen. Det ble en hyggelig dag ved elva med ivrige barn og unge fikk prøve fiskelykken. I tillegg til villaksens dag for flyktninger i Teksdalselva ble det også arrangert Villaksens dag for familier i regi av Ørland/Bjugn JFF.

Rekruttering av fiskere til en tid uten Gyrodactylus salaris
Både i Drevja og Driva ble det arrangert i år Villaksens dag. Mens Driva fortsatt behandles for lakseparasitten, er Drevja på veg til å bli friskmeldt. Leder i Driva Elveigarlag, Tore Krogen Nerhoel, peker på viktigheten av å skape engasjement både langs- og for elva når elva er stengt for laksefiske. «Vi må se fram til tida etter gyro-behandling, når vi blir friskmeldt. Engasjementet for elva er viktig i en tid med mange trusler mot villaksen» sier Nerhoel.

Fiskeglede Norge rundt for liten og stor
Tradisjonen tro ble det arrangert Villaksens dag i Otra. Vennesla JFF stod for arrangementet i samarbeid med Otra Laxefiskelag, og mange familier tok turen til Otra og en vellykket villaks-dag på Sørlandet. Også i Finnmark ble det arrangert Villaksens dag i Syltefjordelva med en skoleklasse fra Båtsfjord. I Vestland ble det arrangert Villaksens dag både i Gaula i Sunnfjord og Daleelva for skoleungdom. Dale Jakt- og Fiskarlag arrangerte i tillegg Villaksens dag for familier. Årets siste Villaksens dag-arrangement ble arrangert så urbant en kan tenke seg, midt i Stavanger! På dette arrangementet var naturrestaurering og sjøørretprosjektet i Rogaland hovedtema.

Spennvidden blant årets arrangementer er stor, og Torfinn Evensen i Norske Lakseelver slår fast at med årets 14. runde med Villaksens dag-arrangementer har flere tusen barn og ungdom fått oppleve- og lære om den fantastiske villaksen. Han fremhever at rekruttering, både av fiskere og fiskeforvaltere, er et viktig mål for organisasjonen i strategien fram mot 2032. Evensen retter en stor takk til alle lokale arrangører, bidragsytere, sponsorer og frivillige for enda en sommer med mye liv i og langs elva.

«Vi i Norske Lakseelver-fellesskapet gleder oss til å levere gode fiskeopplevelser i årene som kommer, og sammen med nye og gamle villaks-venner jobbe for mer villaks i elvene» avslutter Evensen.