Grusør i utløp av Forra
- Redusere høyden på oppsamlet grus for å bedre produksjonen

4.1.12 Grusør i utløp av Forra
I utløpet av Forra har elva bygd opp en grusør som etter hvert har fått en betydelig høyde og dekker et areal på 12-14.000 m2. Grusøra gror sakte men sikkert til, noe som binder massene og hindrer utvasking ved flommer i Forra. Hvis man ser på flyfoto tatt i 1955 fremgår det klart i hor stor grad øra har vokst og hvordan tilgroingen gradvis snevrer inn elveløpet.
Sett i lys av utfordringene med bunnsenking og manglende grus og steindekke i hovedelva som påpekes i pkt. 4.2.1 vil det være ønskelig å opprettholde en god transport av masser ut fra Forra, og motvirke opplagring av massene før de når hovedelva.
I og med at avlagringen av masser har snevret inn elveløpet, har også belastning på motsatt elvebredd økt, og senkning av elvebunnen har stedvis undergravd forbygning/plastring mot jordene.
Forslag til tiltak
Grusøra ryddes for skog i henhold flyfoto fra 1955. Øvre halvdel av øra utgjør om lag 5.000 m2 det trolig kan fjernes masse i en dybde av 0,5-1 m (2.500-5.000 m3 ).
Nedre del av øra var langt mindre tidligere og her bør/kan trolig avlagrede masser fjernes i en dybde på inntil 1,5 m. Denne delen av øra har et areal på 7-8.000 m 2 og anslagsvis kan da 10-12.000 m 3 fjernes.
Massene kan enkelt skyves ut i hovedelva i forkant av vårflom, for derigjennom å bli vasket nedover hovedelva. Det bør vurderes å gjennomføre tiltaket fordelt over to-tre flommer for å unngå at transporten av store mengder grus på en gang kan avlagres på steder som gir endrede strømningsforhold og gir følgeeffekter som ikke kan kontrolleres.
Tiltaket vil foruten å tilføre sårt tiltrengt grus til hovedelva også redusere belastningene mot forbygningen mot jordene på østsiden av Forra.
Elva jobber selvstendig med saken, flom har bidratt til transport av grus.