Fiskeforbud
Sportsfiske/Fiskekort

Refusjon eller ikke refusjon for tapt fiske som følge av nedstengingen? 

Her er Norske Lakseelvers råd og betraktninger til fisketilbydere i forbindelse med at fisket nå ble stengt i mange elver.

onsdag 26.juni 2024 / 12:33

Det er mange fisketilbydere som ikke har forhåndsavklarte kjøpsvilkår med fiskerne sine som klargjør hvordan denne situasjonen med stenging av fisket skal håndteres. For disse er det, så vidt NL klarer å bringe på det rene, ingen fasit på hvordan man bør gå fram. Vi finner ingen standarder eller juridiske retningslinjer det er naturlig å støtte seg til. For denne konkrete stengingssaken ser vi så langt eksempel på at fisketilbydere velger helt ulike tilnærminger, uten at noe kan sies å være «rett» eller «galt».  

NL vil på bakgrunn av dette komme med følgende råd og betraktninger til fisketilbydere: 

•Informer fiskerne 

Fisketilbydere bør snarest kontakte samtlige fiskere som har forhåndsbetalt for fiskeopphold i perioden fra etter stengingen trådte i kraft med informasjon om at fisket er stengt på ubestemt tid. P.t. vet vi at stengingen minimum vil vare til Miljødirektoratets midtveisevaluering, som er varslet rundt 5. juli. Miljødirektoratet har sagt at fisket kan bli åpnet igjen på en nærmere angitt dato en gang etter 5. juli dersom det er biologisk grunnlag for det.  

•Ingen bør la seg presse til å ta forhastede konklusjoner 

For mange fisketilbydere har stengingsvedtaket betydelige konsekvenser for privatøkonomien. Dette er en helt ny situasjon som kom svært brått på alle involverte, og man kan med full rett forlange tid til å samle informasjon og tenke seg godt om før man tar noen beslutning som gjelder eventuell refusjon. Å vente til resultatet av Miljødirektoratets midtveisevaluering vil i alle tilfeller være fornuftig og er noe man som et minimum bør forvente at fiskerne respekterer. Det er uansett ingen grunn til å ta stilling til eventuell refusjon før man med sikkerhet vet at et forhåndsbetalt fiskeopphold ikke lar seg gjennomføre. 

•Dialog om byrdefordeling 

Dette er en krisesituasjon som hverken fisketilbyderne eller fiskerne har noen skyld i. Alle parter ønsker det beste for villaksen og at et normalt fisketilbud skal kunne gjenopptas snarest mulig. Fisketilbyderen har interesse av at fiskerne ønsker å komme tilbake igjen neste år, og fiskerne ønsker ikke at gode fisketilbud skal ta varig skade av en fatal økonomisk smell i 2024. For å komme best mulig ut på den andre enden av krisen kan en dialog om en byrdefordeling være fornuftig. Er det f.eks. mulig å bli enige om å flytte fisket over til tilsvarende periode neste år, med en minnelig ordning hvor ikke det kun er den ene parten som må bære hele tapet for årets avlyste fiske? Fiskerne må også være klar over at det er inntektene fra fisket som styrer rettighetshavernes muligheter både for å utøve den stadig mer krevende lokale forvaltningen, samt å kunne bidra i det felles nasjonale arbeidet gjennom Norske Lakseelver for å styrke betingelsene for villaksen. 

 

NL er i kontakt med relevante departement for å fremme behovet for en refusjonsordning for tapte inntekter på grunn av den bråe og uventede nedstengningen. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på hva sjansene er for å lykkes med dette eller hvor lang tid det vil ta før en avklaring foreligger.