Forslag til driftsplan
Innledning
Vi anbefaler en standard intro, og du kan gjerne kopiere og lime inn dette i din intro:
"Det er innført pliktig organisering av rettighetshavere i alle vassdrag med gytebestandsmål på 100 kg hunfisk eller mer. Pliktig organisering er innført for å gi den lokale forvaltninga tilstrekkelig myndighet til å forvalte fiskebestandene og ta ansvar for sentrale oppgaver som fangstrapportering, oppsyn, kultivering, bestandsovervåking og regulering av fisket, og for å lette samarbeidet mellom offentlig og lokal forvaltning. Det skal utarbeides driftsplaner for alle vassdrag som er omfatta av kravet om pliktig organisering.
Her kan du lese om den generelle forvaltningen av villaksen, og om hvilket ansvar som pålegges de enkelte sektormyndigheter."
Dersom vassdraget ditt, eller fjorden vassdraget munner ut i, er et nasjonalt laksevassdrag eller en nasjonal laksefjord kan du skrive det her. Du finner oversikten her
Formålet med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder er å gi et utvalg på om lag 50 av de viktigste laksebestandene i Norge særlig beskyttelse. Laksebestandene som omfattes av ordningen skal beskyttes mot inngrep og aktiviteter i vassdragene, og i de nærliggende fjord- og kystområdene.
Stortinget har opprettet 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder. Faktorer som truer laksen i disse lokalitetene skal identifiseres og fjernes. Der dette ikke er mulig, skal trusselfaktorenes virkning på laksebestandenes produksjon, størrelse og sammensetning motvirkes eller oppheves gjennom tiltak.
Her skriver man inn hvordan selve driftsplanarbeidet er organisert i laget ditt. Har dere f.eks. en arbeidsgruppe, eller er det styreleder som har ansvaret?
Vi anbefaler at man har en egen arbeidsgruppe som jobber med driftsplan.
Skriv kort hvordan forvaltningslaget er organisert. Viktig å få frem hvis laget er organisert i henhold til forskrift om pliktig organisering. Få gjerne med antall rettighetshavere. Er laget organisert som en overbygning av flere lag? Etter jordskifte, og i så fall, når ble dommen satt?
Status og bakgrunn
Er det reguleringer i vassdraget ditt, og hvordan påvirker dette bestanden og fisket? Her kan det gjerne illustreres med bilder, hvis dere har.
Oversikt over alle vannkraftverk i Norge finner du her.
Her anbefaler vi å lese gjennom noen rapporter i tillegg til å skrive inn det man vet er trusler av ren lokalkunnskap.
Her kan dere bruke lakseregisteret og VRL sin nyeste rapport for å beskrive kartlagte trusler i vassdraget ditt.
I tillegg kan det være trusler dere som forvaltningslag vet om, som ikke er tatt med i noen rapporter.
Da er det fint å skrive litt om dette, og legge ved bilder om dere har.
Er det noen områder som har fått vernestatus? Hva gjør det med forvaltninga av elva?
Gå på lovdata - søk opp verneplan i kommunen din.
Relevante ting å ta med her er for eks. hvis det er elvemusling i vassdraget, eller hvis deler av vassdraget renner gjennom et landskapsvernområde, naturreservat, e.l.
Her anbefaler vi å legge inne disse generelle forskningsrapportene:
Anon. 2020. Bestandsvise råd om beskatning av laks for perioden 2021-2025..pdf
Thorstad, E.B. & Rybråten, S. 2021. Forvaltning av laks..pdf
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning 2021. Status for norske laksebestander i 2021. Rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning nr 16, 227 s.pdf
Da er det fint å skrive et kort sammendrag av de viktigste punktene fra rapportene over. F.eks. hva gytebestandmålet er for elva, om det blir nådd og hvilket beskatningsråd som gjelder for ditt vassdrag.
I tillegg anbefaler vi å legge ut forskningsrapporter som er direkte relevant for ditt vassdrag. Mange rapporter kan du søke etter her:
Oria - NINA
Cristin
Skandnat
Rådgivende biologer - rapporter
Rådgivende biologer - publikasjoner
Andre tips er flom- og sikringsplaner (NVE), sykdomsplaner eller nasjonale verneplaner.
Her kan man legge ut de generelle vannforvaltningsplanene
Planprogram for 2022-2027
Hovedutfordringer 2022-2027
og bruke VannNett-Portal for å se på regionale mål og tiltak.
Målet med tiltak i vann-nett er å sikre God Økologisk Status.
Visjon og mål
Vi anbefaler at laget har en visjon for vassdraget/laget sitt. Hva ønsker dere å oppnå? Visjonen skal være ambisiøs, men samtidig være mulig å oppnå Tre kjennetegn på en god visjon:
En god visjon bør virke inviterende
Elveeierne skal få lyst til å bidra til å oppnå visjonen
En god visjon utfordrer det bestående og er et ønske om å oppnå mer
Vi anbefaler at laget har noen mål for vassdraget/laget sitt. Målene bør være målbare slik at de kan evalueres og følges opp. Målene bør også reflektere de viktigste utfordringene og mulighetene for elva. Det kan for eks. være
Oppnå gytebestandsmålet og oppnå god økologisk status
Øke andelen av ungdom og unge voksne som fisker laks
Oppnå lik fordeling av gjenutsatt laks blant størrelsesgruppene smålaks, mellomlaks og storlaks
Oppfølging
Skriv hvordan laget og styret skal bruke og følge opp driftsplanen og handlingsplanen.
Vi anbefaler at styret i forvaltningslaget skal bruke driftsplanen og handlingsplanen på hvert styremøte. Handlingsplanen skal oppdateres fortløpende. Videre anbefaler vi at driftsplanen og handlingsplanen skal evalueres/godkjennes på hvert årsmøte.
Driftsplanansvaret er gitt etter paragraf 25a i Lov om laksefisk og innlandsfisk mv. (lakse- og innlandsfiskloven). Punktene i driftsplanen er gitt etter loven.
Paragraf 25a gir følgende lovpunkter som skal oppfylles av den lokale forvaltningen:
- 1. Regulering av fisket
- 2. Bestandsovervåkning
- 3. Fangststatistikk og rapportering
- 4. Fiskeoppsyn
- 5. Smitteforebyggende tiltak
- 6. Kultiveringstiltak
- 7. Informasjon
I tillegg til de lovpålagte driftsplanpunktene, vil du her også finne oversikt over forvaltningslagets årshjul og møter/arrangementer
- 8. Forvaltningens årshjul
- 9. Møter og arrangement