Bevare og reetablere kantvegetasjon

Mål

Styrke og bevare de lokale lakse- og sjøørretstammene ved å gi mer skjulmuligheter og styrke næringsgrunnlaget i elva for fisken. Vi håper også at mer kantvegetasjon i enkelte områder vil føre til at mindre sand og finsedimenter blir skylt ut i elva ved flom.

Beskrivelse

Kantvegetasjon langs bekker og elver gir skjul og er kilde til organisk materiale, og er med dette en viktig del av næringskjeden.

I samarbeid med Statsforvalteren har laget lagd dette prosjektet med å bevare og reetablere kantvegetasjon langs vassdraget. Vi har også fått god hjelp fra Norske Lakseelver, og deres bekrivelse. Tiltakene i prosjektet er:

- Vi opplever årlig at det raser ut mye finsedimenter ved flom, spesielt i området ved "Gunnarbakken i sone 2. Her ble det foretatt snauhogst for noen år siden, og SF peker spesielt på snauhogsten som årsak til problemet. Laget vil derfor plante trær her i 2021 og 2022. 

- Ungfiskundersøkelser i Sivertbekken viser at produksjonen er god, men det er kun 0+ og 1+. Eldre lakseunger finner de ikke ved undersøkelser, så det er derfor et ønske om lage mer skjul i dette som tidligere var en liten jungel. 

- Tradisjonelt sett er det mange rettighetshavere som hogger mye tre langs elvebredden for å skape bedre fiskeplasser. Laget vil ha fokus på kantvegetasjon på høstens medlemsmøte, samt ta opp dette med de fiskerettshavere som planlegger hogst. 

Økonomi

Laget har fått 10.000kr i tilskudd gjennom fiskefondsmidlene i 2021. Laget har også sendt inn søknad i 2022 for å finansiere mer aktivitet i prosjektet. Pengene blir primært brukt til å leie maskiner.