Desinfisering av fiskeutstyr

Mål

Målet med tiltaket er å bekjempe smitte av den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris. 

Desinfiseringsutstyr
Langs elvene finner du desinfiseringsutstyr. Bruk det! Kampen mot Gyrodactylus salaris er ennå ikke over.
Beskrivelse

Dette tiltaket er et årlig tiltak som laget kommer til å ha i lang tid fremover.

Laget krever at alle som skal fiske i vassdraget skal desinfisere fiskeredskapene før fisket starter. De som skal padle kajakk/kano eller lignende er også pliktig i å desinfisere farkost og evt padlebekledning som nylig har blitt brukt i andre vassdrag og/eller som ikke er 100 % tørre. Dette er et krav og i følge lagets fiskeregler for 2022 vil brudd på dette bli bøtelagt (link til fiskeregler).

Desinfisering kan gjøres på en av lagets oppsatte desinfiseringsstasjoner, se kart. På stasjonene finner du en instruks på hvordan dette gjøres:

  1. Bruks pumpeflasken som står der merket "Virkon S". Dette er desinfiseringsmiddelet. Spray på rikelig på det du skal desinfisere (vadebukser og vadesko, fiskestenger, redningsvest, kajakk, kano, tørrdrakt, våtdrakt, etc).
    1. Hvis det ikke er nok middel igjen på pumpeflaska blander du mer etter anvisning som står på pumpeflaska!
  2. La virke i 3 minutter
  3. Bruk hageslangen og spyl rent alt du har desinfisert.

Denne typen desinfisering av utstyr er vanlig praksis i de aller fleste laksevassdrag i landet. Bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris har kostet samfunnet 10-talls millioner, og det er svært tidkrevende (og dyrt) å gjenoppbygge et vassdrag etter smitte. 

Økonomi

Årlig forbruk av virkon s og vedlikehold av desinfiseringsstasjonene er ca kr 3000,-.