Nyhetsbrev

Meld deg på Norske Lakseelvers nyhetsbrev

Ukas viktigste nyheter, uke 45 - 2017

auksjonen_2017.jpg

Villaksauksjonen 2017
Stort steming på Villaksauksjonen i regi av Reddvillaksen.no. Auksjonen innbragte 1,3 millioner til arbeidet. - Foto: Erik Sterud

Vellykket villaksauksjon.

Torsdag 9/11 gikk den 13.ende Villaksauksjonen av stabelen i Oslo. Reddvillaksen.no var arrangør og grunneiere og elveeierlag i mange av Norske Lakseelvers medlemselver hadde bidratt med spennende laksefiske. Størst spenning var det som alltid knyttet til salgssummen for to døgn i Alta. I år kom denne opp i hele 200 000,- og bidro dermed til 20% av auksjonsinntektene. Totalt, med gaver fra sportsfiskebutikker og privatpersoner, ble det samlet inn omlag 1,3 millioner. Dette er penger som kommer villaks og sjøøret til gode gjennom den solide jobben Reddvillaksen.no gjør. Ildsjelene bak auksjonen fortjener en stor takk fra alle laksefiskere og rettighetshavere for den fantastiske innsatsen de gjør.

På auksjonen ble også hedersprisen årets "Gullaks" delt ut. Den gikk i år til Pål Klouman for hans lange og viktige innsats for laksefisket og laksebestandene rundt om i hele Norge. Norske Lakseelver gratulerer med vellfortjent pris.

Snusk i oppdrettsforskerne rekker

Morgenbladet og Harvest har fortsatt sin dybdejournalistikk rundt norsk oppdrettsindustri. På fredag kunne de avsløre at det er mye som er galt med det statlige forskningsfondet FHF. Hundrevis av millioner fordeles uten anbud. Forskere håndplukkes, negative resultater blir forsøkt skjult og prosjekter går til forskere med aksjer i næringen. Det viser interne dokumenter fra det statlige forskningsfondet FHF.

For den som måtte lure

Forskerne har nå endelig fastslått at de enorme mengdene lakselus langs kysten kommer fra oppdrettsindustrien, og ikke fra villfisken, som enkelte oppdrettere og deres "forskere" har hevdet.

Ukas bonus: Laksen og kampen om maten i havet

Kjell Rogn Utne ved Havforskningsinstituttet har skrevet en artikkel om hva som regulerer laksens vekst og overlevelse i havet.