Fisket i Sausvassdraget

Sausvassdraget byr på unike fiskemuligheter både i elvestrekninger og innsjøer. 

Generell beskrivelse av fisket

Sausvassdraget består det meste av små og store innsjøer, med noen få elvestrekninger som egner seg for fiske. De to største innsjøene er Sausvatnet og Finnvikvatnet, med Sausvatnet som det største, ca 10 km langt. De beste fiskeelvene er, Sjøforssen ( i utløpet av vassdraget, mellom Finnvikvatnet og Sørfjorden), Nepåselva ( mellom Finnvikvatnet og Mevatnet), Storelva, Sauselva og Skogelva, øverst i vassdraget, elver som renner ut Sausvatnet på Saus. Ellers fins noen elver og bekker som er fine gyteelver, men egner seg dårlig fiske.

Fiskeregler

Fisketid og arter:

Laks/Sjøørret.

Det er tillatt å fiske etter laks i perioden f.o.m. 15.06.  t.o.m. 17.08. og sjøørret f.o.m. 15.08. t.o.m. 17.08. Personlig kvote er: 1 stk laks pr døgn og 3 stk laks pr sesong, sjøørret 3 stk pr døgn og 10 stk pr sesong. Hele vassdraget har en sesongkvote på 150 laks og 150 sjøørret. Hvis denne kvoten oppnås før sesongslutt, blir all fiske etter laks og sjøørret stoppet. Når en fisker har fylt sin døgnkvote eller sesongkvote på laks, er det også stengt for videre fiske etter sjøørret. All laks og sjøørret over 3 kg ( 65cm) skal slippes ut igjen.

Husk å rapportere all fangst, både avlivet, gjennutsatt, pukkellaks og oppdrettslaks, til rette innstanser. (Inatur, kortselger eller en av nedenforstående kontaktpersoner.)

 

Redskapsbruk

Kun stangfiske er tillatt. Som agn er det bare tillatt å bruke flue, sluk, spinner og wobbler med maks én trippelkrok. Alt fiske med naturlig agn er forbudt. Likt med naturlig agn regnes Gulp og andre agn med lukt, smak og konsistens som naturlig agn. Avstanden mellom krok­stam­men og krokspissen skal for trippelkrok ikke være større enn 13 mm og for enkeltkrok ikke større enn 15 mm. Det er forbudt å fiske på en slik måte at fisk sannsynligvis vil krøkes. Alle fiskere skal innrette fisket slik at gjenutsetting kan skje uten å skade fisken. Fiskerne skal medbringe knutefri håv og tang/krokløser. Alle kroker skal være uten mothake eller ha denne klemt inn eller filt bort. Huking av fisk er forbudt! All huket fisk skal settes ut igjen.

Kvoter på landing, avlivning og

Døgn kvotene maksimalt 3. landede laks og 3. landede sjøørret. Som landet regnes fisk der fiskeren etter å ha trettet ut fisken, frigjør kroken ved bruk av hånd, tang eller slakking av snøret mens fisken befinner seg i håven, holdes i halegrep eller kunne vært håndtert på denne måten. Av døgnkvoten har fiskeren rett til å avlive 1 laks og 3 sjøørret. Døgnkvoten er abso­lutt og gjelder uavhengig av om fiskeren kjøper flere fiskekort som samlet gir rett til å avlive flere fisker. Fisk av feil art, størrelse skal igjen-utsettes. Fiskekortet kan bestemme en lavere kvote enn fiskereglenes døgnkvote på den strekningen og fisketiden kortet gjelder for (kortkvoten).

Hver fisker kan maksimalt avlive 3. laks og 10. sjøørret pr. sesong (års kvoten). Alle kvotene (døgnkvoten, kortkvoten og års kvoten) gjelder for den enkelte fisker og kan ikke overføres til andre. Når en fisk er landet, skal fiskeren rapportere fangsten innen kl. 2400 samme dag. Dette gjelder også om fisken igjen-utsettes. Når laksekvoten er nådd (én avlivet eller tre gjen­utsatt pr. dag og maksimalt tre avlivet pr. år) skal alt fiske avsluttes umiddelbart, uavhengig av om fiskeren fortsatt har ledig kvote på sjøørret.

Pukkellaks, oppdrettslaks og sjøørret skal avlives og regnes ikke med i kvoten.

Maksmål, minstemål og gjenutsetting / Oppsyn

All laks og sjøørret over 65 cm (ca. 3 kg), og all sjørøye skal settes levende ut. Er det tvil om en fisk vil overleve gjen­utsetting, skal fisken avlives. Er det en fisk som fiskeren har rett til å avlive i henhold til fiskerens kvote, rapporteres fisken på kvoten på vanlig måte. Om fisken som må avlives er av en art eller størrelse som gjør at fiskeren ikke har kvote på avliving, skal hendelsen umiddelbart rapporteres med merknad om at fisken ikke kunne gjenutsettes. Fisken regnes med på kvoten av landet fisk, men regnes ikke med i kvoten for avlivet fisk (års kvoten) når den er dokumentert innlevert. Fiskeren får ikke beholde fisk som må avlives utenfor kvoten, men plikter å levere den til et av mottakene, eller kortselger.

Hvis fiskere bryter gjeldene fiskeregler eller ikke retter seg etter påbud fra fiskeoppsyn kan de bli nektet videre fiske i vassdraget. Alvorlige brudd eller gjentatte brudd på fiskereglene blir meldt til politimyndighetene.

Navn

Sted Mottak

Tlf.:

Tidspunkt 

Christer Saus, Saus 10,                      48295103,       Hele døgnet!

Morten Fiskum,                                 48294454

Linda Nepås, Hongsetveien 57.         93433142,       dagtid

Inge Nepås, Tosenveien 566,             97094627,       dagtid

Kunt Lysfjord, Hyllineset

Heidi Sveli/Steinar Pedersen            46804213/90552160

 Ørret og røyefiske:

Tillatt hele året.

Gjelder kun innsjøene og vatnan: Sausvatnet, Finnvikvatnet, Mevatnet, Rølivatnan og Flottvatnet. Tillatt redskap: Mark, flue, sluk, spinner og wobbler med maks en trippel-krok. Laks og sjøørret skal settes ut. Barn/ungdom under 18 år fisker gratis.

Bruk av garn

Garnfiske er kun tillatt for grunneiere.

Fra 15.september og frem til isen legges, åpnes det for fiske med garn i vannene, Østre del av Sausvatn og Indre Rødlivatn. Største tillatte maskevidde, 26 omf.

Fiskekort og fangstrapportering:

Alle fiskere skal løse personligfiskekort eller rapporteringskort for den aktuelle sonen og medbringe dette under fisket. Dette gjelder også for rettighetshavernes eget fiske og for fiskere som leier privat fiskerett. Alle fiskere skal rapportere sin fangst, også gjenutsatt fisk, gjennom Inatur.no eller grunneier, innen kl. 24 samme dag. Alle fangstopplysninger vil bli publisert offentlig. Fiske uten fangst skal også rapporteres innen kl. 24 samme dag som fisket avsluttes, men da uten fangstpåtegning. Det skal tas og innleveres skjellprøver av all avlivet laks. Framleie av fiskerett er tillatt så lenge dette gjøres innenfor rammene av forskrift om framleie av fiskerett https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1993-06-25-570 

Regulering av fiske ved fisketrapper og bruer

Alt fiske fra bruer er forbudt. Det er også forbudt å fiske innenfor fredningssoner merket med røde merker ved fisketrappene i vassdraget. Der det ikke er egne fredningssoner, gjelder lakse- og innlandsfisklovens generelle forbud om fiske 50 meter nedstrøms og oppstrøms fisketrapp.

Desinfisering av fiskeredskap

All fiskeredskap, vadere og båter som er brukt i andre vassdrag skal desinfiseres før bruk i Sausvassdraget. Desinfiseringsstasjoner fins på Sjøfossene, Nepåselva vestre, Nepåselva østre, Mjosundet og på Saus (Christer Saus).

Ekstraordinære tiltak

Fredning eller endring av fiskereglene kan iverksettes med umiddelbar virkning på ethvert tidspunkt i sesongen dersom forholdene tilsier det.    

Ordensregler

Gå ikke over dyrket mark, lukk igjen grinder og parker ikke på private gårdstun eller i kjørebanen. Ved flere fiskere på samme strekning, skal det praktiseres bevegelig fiske der dette er mulig: et kast, et steg, nytt kast, nytt steg osv. Nyankommet fisker går ut ovenfor tidligere ankomne fiskere på strekket. På steder der det ikke er mulig å fiske bevegelig, skal hver fisker maksimalt fiske tjue minutter på stedet før ny fisker slippes til.   

Fiskeavgift

Alle fiskere over 18 år må ha betalt den statlige fiskeavgift for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye. Gyldig kvittering for betalt avgift må medbringes under fiske. § 12 Straffe­bestem­melser: Brudd på reglene er straffbart og kan medføre politianmeldelse, jf. Lov om laksefisk og innlandsfisk. Alternativt vil brudd på reglene vil bli håndhevet privatrettslig av Sausvassdraget Grunneierlag, jf. fiskernes aksept av fiskereglene ved kjøp av fiskekort. Ved privatrettslig håndhevelse vil brudd på fiskereglene medføre overtredelsesgebyr på inntil kr 6000,-avhengig av overtredelsens alvorlighetsgrad. Fisker som blir politianmeldt for brudd på fiskereglene, nektes adgang til fiske i Sausvassdraget gjenværende del av sesongen og påfølgende sesong. Fisker som på privatrettslig grunnlag er blitt ilagt gebyr, har ikke rett til å gjenoppta fiske i Sausvassdraget før ilagt gebyr er betalt. Rettighetshaver/kortselger og alle som har løst fiskekort, kan be fiskere dokumentere at de har løst fiskekort for strekningen og at fangsten er blitt rapportert, samt varsle oppsynet om mulige brudd på fiskereglene.

Informasjon om gjeldende fiskeregler

Informasjon om fiskeregler/desinfeksjon gjøres tilgjengelige for alle fiskere som bruker vassdraget gjennom skilting langs stiene (papir inn sveiset i plast). 

Ungdomsfiske

Barn/ungdom under 18 år fisker gratis i vatnan.

Midtsesongevaluering

Informasjon om midtsesongsevaluering