
Foran f.v.: Vegard Heggem, Emma Berge Ness, Håkon Berg Sundet
Sjødeponering av gruveavfall og lakseoppdrett var diskusjonspunktene da Norske Lakseelver og Nausta Elveigarlag samlet et knippe politikere på elvebredden ved Naustdalsfossen.
Den 8. august var det fortsatt tidlig i valgkampen, men søndag hadde allerede blitt vanlig arbeidsdag for politikere som ønsker seg inn på Stortinget. Det var i hvert fall ingen problem å få gjestene våre til å stille opp for å diskutere villaks på en søndag formiddag. Det eneste som skulle vise seg å komme i veien var korona-karantene, som skapte litt problemer for Senterpartiet og Høyre. Senterpartiet klarte å skaffe stand-in i siste liten, mens tiden ble for knapp for Høyre. Men vi endte opp med et veldig bra politisk panel til slutt:
•Torbjørn Vereide, 1. kandidat for Arbeiderpartiet
•Alfred Bjørlo, 1. kandidat for Venstre
•Emma Berge Ness, 3. kandidat for Senterpartiet
•Hege Lothe, 1. kandidat for SV
(Scroll helt nederst i denne saken for en forklaring på hvorfor ikke flere parti var representert).
Med Førdefjorden på dørstokken var det umulig å komme utenom det planlagte sjødeponiet fra Nordic Mining sitt gruveprosjekt i Engebøfjellet. Derfor ble følgende 3-delte spørsmål utgangspunkt for den første diskusjonen i panelet:
•Mener du det var riktig at Nordic Mining i 2015 fikk tillatelse til å deponere gruveavfall i Førdefjorden?
•Mener du at utslippstillatelsen til Nordic Mining bør tas opp til ny vurdering?
•Mener du at det bør tillates deponering av gruveavfall i sjøen i framtidige gruveprosjekt i Norge?
Hva politikerne svarte kan du se i opptaket nedenfor:
Produksjonsområdet som omfatter Sogn og Fjordane, PO4, ble farget rødt av trafikklyssystemet ved siste vurdering i 2020, noe som medfører at produksjonen må tas ned i området. Lakselus er altså et problem som føles på kroppen både for lakseoppdrettere og elveeiere. Det neste spørsmålet i diskusjonen ble derfor som følger:
Vil ditt parti stille funksjonskrav til oppdrettsindustrien om at oppdrett av fisk i norske fjorder innen 2030 skal være i rømningssikre anlegg, ingen utslipp av lakselus og med krav til å samle opp avfallsstoffer?
Her er opptaket av svarene:
Før debatten fikk gjestene en innledning fra Vegard Heggem i Norske Lakseelver. Leder i Nausta Elveigarlag, Eiliv Erdal, var også med å sette rammen for diskusjonen, ved å forklare hvordan elveeierne i Nausta arbeider for å ta vare på laksestammen:
Den faglige gjennomgangen med kunnskap om status for villaksen i Norge og i Sogn og Fjordane stod Håkon Berg Sundet i Norske Lakseelver for:
Etter debatten fikk deltakerne opp blodsukkeret igjen med kortreist og håndlaget mat fra Håjen, og var så klare for å prøve noen kast i den flotte kulpen nedenfor Naustdalsfossen.
Hege Lothe sine følgere på Instagram og Facebook ble behørig oppdatert fra elvebredden.
Klikk her for å se FB-posten hennes.
Hvorfor var ikke flere parti til stede?
For at ordskiftet ikke skal bli for oppjaget, og for at alle gjestene skal få mulighet til å svare grundig og utfyllende på det vi spør om, har vi i flere av Velg villaksen-arrangementene valgt å begrense antall deltakere.
Samtlige parti har blitt invitert til ett eller flere av arrangementene våre i sommer.