Kjell fra Lunch tenker på laks
Når hodet er fult av laks, er det ikke lett å holde det kaldt. Illustrasjon: Børge Lund
Sportsfiske

Med Kjell fra Lunch på fisketur

I disse dager er tegneserieheftet Lunch ute i butikkene. Med på lasset får du denne gangen en blodfersk samling striper om Kjells laksefiske.

Paal
Tirsdag 07.mai 2019 / 04:06

Lunch burde ikke trenge noen lang presentasjon. Serieskaper Børge Lund har skapt en av Norges store tegneseriesuksesser de siste årene med fortellingene om Kjell og hans kollegaer som virrer rundt i et evig kontorlandskap befolket av mellomledere, ledere og ymse konsulenter. Tegneseriestripen  Lunch publiseres i dag i mer enn 100 aviser og blader i Norge og utlandet.

Det er lett å kjenne seg igjen om du noensinne har satt dine føtter innenfor dørene til et større firma med litt uklar leveranseprofil. Men Kjell er ikke bare på kontoret. Han fisker også. Helst laks, og helst med flue. Suksessen er til å ta og føle på – kanskje mest føle.

I forbindelse med det internasjonale villaksåret 2019, har Børge Lund tegnet det lille lakseheftet som følger med denne utgaven av Lunch. Vi har spurt ham om hans og Kjells forhold til laksen.

Hvorfor fisker Kjell laks?

- Jeg trengte en ekstra arena for Kjell i tillegg til kontorlivet. Siden det alltid er lettere å jobbe med temaer man selv vet noe om, ble det fiske. Her er det mye å ta tak i, både kvasivitenskap og overdrevet fokus på utstyr. 

Mange kjenner seg igjen i Kjells lakseverden. Fisker du laks?

Ja, det gjør jeg. Men ikke i eliteserien akkurat.

Hvor har du fisket?

Tidligere har jeg stort sett kost meg med å fiske fjellørret, og vært veldig fornøyd med det, men så fikk jeg en ide om at jeg måtte kjenne på hvordan det var å ha en laks på kroken. Den første laksen tok jeg i Årdalselva i Ryfylke. I tillegg har det blitt noen turer til Suldalslågen, Lærdal og Orkla.

Børge Lund med Kjell: Foto: Krister Sørbø
Børge Lund med Kjell: Foto: Krister Sørbø

Største fangst?

6,4 kg. Ikke veldig stort akkurat, men til gjengjeld en stor opplevelse. 

Er laksefiske en vanlig hobby blant tegneserieskapere?

Det kan jeg trygt si at det ikke er. Når det er sagt, har jeg faktisk stått i Orkla og kastet sammen med Rocky-skaper Martin Kellerman.

Hva tror du Kjell kan lære oss andre om laksefiske?

Det må nesten bli opp til leserne å vurdere, det har jo etterhvert blitt noen striper der Kjell øser av sin enorme kunnskap på området. Jeg har imidlertid selv alltid likt det paradoksale i at man kan ha en ekstremt bastant mening om hva som trigger laksen under gitte forhold, samtidig som man innrømmer at ingen egentlig vet det. I hvert fall ikke han eller hun som står på motsatt bredd.

Er du opptatt av forvaltningen av laks i Norge?

Ja, det er jeg. Jeg er opptatt av å verne om naturen generelt, men kjenner nok spesielt på utfordringene vi ser knyttet til livet i havet. Laksen trenger hjelp, så enkelt er det. 

Skal du fiske laks i sommer?

Ja, helt sikkert.

Da gjenstår det bare å ønske Skitt fiske til Kjell, Børge og alle dere andre som skal dyppe snøret i sommer. Husk å ta med Lunch.

 

Illustrasjon: Børge Lund
Illustrasjon: Børge Lund