Gjenutsetting av laks
Gjenutsetting av laksefisk.
Norske Lakseelver

Ukas viktigste saker - Uke 24 - 2017

Her er det viktigste laksenyhetene i midten av juni.

Paal
fredag 16.juni 2017 / 13:57

Sesongen er godt i gang de fleste steder, og mange flotte fisker har gitt store opplevelser for sportsfiskerne. Vi kan gratulere Mathias Sveen med tidenes største i Dirdalselva (i hvert fall i manns minne). En 19,5 kilos laks er ikke hverdagskost i denne vakre rogalandsperlen.

Men, selv om sesongen starter bra for mange, sliter villaks og sjøørret med høyt lusetrykk fra Hardanger til Sunnmøre. Det lover ikke bra for kommende sesonger. I den forbindelse er det viktig å skjønne at Stortinget trolig ikke har vist hva de sa ja til da grenseverdiene for trafikklyssystemet ble vedtatt. Les Erik Steruds oppklarende artikkel i Intrafish.

Morgenbladet og nettstedet Harvest fortsetter sitt journalistiske dypdykk i oppdrettsindustrien. Denne uka ser de på Sjømat Norges strategi mot brysomme forskere. Hvordan en organisasjon som selv offisielt benekter forskningsresultatene på lakselus, kan kalle andre for "klimanektere" skjønner ikke vi, men sjømatens veier er nok uransaklige. Den som virkelig vil gå i dybden på hva forskerne vet og ikke vet om lakselus og andre problemer, kan også sette av en liten halvtime til å lese forskningen som er publisert i ICES Journal of Marine Science.

Ellers håper vi at alle får en flott fiskehelg. Vann har det ihvertfall ikke skortet på mange steder.

Skitt fiske!