Forvaltning

Oppsyn - økonomi

Frivillig elveoppsyn eller ansettelse?

Ayna Heilong
mandag 10.april 2017 / 14:20

Det er ulike erfaringer i våre medlemselver om hvorvidt oppsynet er ansatt i elvelaget eller ikke, grad av frivillighet/ lønnet arbeid, mengde arbeidsoppgaver. Dette henger nødvendigvis sammen med at vassdragene er svært ulike og det hersker forskjellig praksis og tradisjoner når det gjelder tjuvfiske. 

I Kongsfjordelva har de valgt å ansette to personer som elvevakter i sesongen. Stillingen gjelder for én sesong av gangen, og vaktene er ansatt i 100 % stilling gjennom hele fiskesesongen (22. juni-24. august). Vaktene blir tilbydd overnatting i ei egen hytte som er beregnet for ansatte i foreningen. Å være elvevakt i Kongsfjordelva har de siste årene blitt stadig mer populært, og forran årets sesong var det søkere på stillingene fra hele landet. Vanligvis er det unge folk som er underveis i studier som søker, og ofte er studiene svært relevant for denne typen jobb. Elvevaktene har følgende arbeidsoppgaver:

  • Kontrollere fiskekort og fiskeravgift blant de som fisker
  • Selge fiskekort til faste tider (alt fiskekortsalg i elva skjer fra dette kontoret)
  • Informere om fiskeregler 
  • Se til at det er ryddig og fint langs elva og ved gapahukene spesielt
  • Være serviceinnstilt og tilby råd/ veiledning til sportsfiskere og andre som befinner seg langs vassdraget

I Målselva gjør de det litt anderledes. Vassdraget består av 5 elvelag og et overbygningslag (fellesforvaltningen). Fellesforvaltningen har ingen ansatte til å drive oppsyn, men de har avtale med 2-3 personer hvert år som har begrenset politimyndighet. Disse personene sender regning til fellesforvaltningen på antall timer de er på kontroll samt utgifter knyttet til kjøring og bruk av båt. Det er stort sett de samme personene som har denne oppgaven hvert år, og det fungerer fint fordi de er lokalkjente i området. De enkelte elvelagene har også ansvar for å drive et visst oppsyn på sine områder. Oppgavene til oppsynet i Målselva er å sjekke fiskekort, fiskeravgift og at fiskeutstyret er desinfisert i henhold til fiskereglene. I tillegg driver de informasjonsarbeid i forhold til fiskebestemmelsene (kvoter, utsetting, fisketider, desinfisering).