Laksefiske i Gaular

Gaula i Sunnfjord er en naturskjønn perle av en lakseelv, og kanskje aller mest kjent for Osfossen.

Elva deles naturlig inn i en øvre og en nedre del, av den sagnomsuste Osfossen. I kulpen på nedsiden av fossen har det siden den engelske sportsfiskeelitens storhetstid på 1800-tallet blitt bedrevet aktivt fiske gjennom hele sesongen, gjerne med fluefiske fra båt. 

Osfossen har Norges eldste laksetrapp. Den er bygd på sørsiden av fossen. Dette er trolig også den tredje eldste kulpetrappen i verden. Laksetrappen ble konstruert av den irske laksefiskeren William T. Potts i samarbeid med fiskerikonsulent Carl Bruun. Trappen er sprengt ut i berget og bringer fisken opp et fall på 11,5 meter, lengden på trappen er ca. 45 meter, og den har stigningsforhold nær 1:4.

På oversiden av fossen bedrives det også laksefiske, fra land og båt. Her er variert elv, med delvis markert dyprenne og ellers fin strøm. 

Fiskeregler

Fiskeregler for 2021

Ungdomsfiske

Kvart år blir 7. klasse blir Bygstad skule og Sande skule invitert til eit døgn med laksefiske på Lervik Gard. Dette skjer i midten av juni. Barna overnattar i teltleir ved elvebredda. I puljer på seks og seks får dei opplæring og veiledning i fiske. Dei som ikkje fiskar, går natursti med laks som tema eller tar ein tur bort i Noregs eldste laksetrapp, eller slappar av, grillar og kosar seg.


Under utfisking av oppdrettslaks om hausten, er ein ettermiddag i veka spesielt satt av for ungdomsskuleelevar.

Midtsesongevaluering

Tekst 

Generell beskrivelse av fisket

I Gaula i Sunnfjord drives det en kombinasjon av eksklusivt utleie av fiske og kortsalg. Her finnes det et tilbud til alle typer laksefiskere! Elva egner seg godt til fluefiske, men også andre redskapstyper som sluk, wobbler og mark blir brukt. Og det fiskes både fra land og med båt.

Gjennomsnittsfangsten de siste 10 årene er 680 laks årlig, med en gjennomsnittsvekt på i overkant av 4 kg. Gjenutsetting av laks har de siste årene ligget på ca 50 %. Sjøørretbestanden er svært lav.