Nyhetsbrev

Meld deg på Norske Lakseelvers nyhetsbrev

torgeir_witterso_skancke_alta_vina.jpg

Vina Altaelva
Full fart i elvebåt gjennom Vina på Altaelva. - Foto: Torgeir W. Skancke

Alta-magien

Hva er det som gjør at all verdens laksefiskere drømmer om å få fiske i Altaelva på et gunstig tidspunkt, i det minste en gang i løpet av sitt laksefiskerliv?

Tekst: Ole Kirkemo, forfatter og ansvarlig redaktør i Jakt & Fiske.

Du suser gjennom Hesja i elvebåt. Så dukker den opp, Sandia-gården, med Mikkeli for dine føtter. Elva her er akkurat passe dyp, med perfekt strømhastighet for frakt av ei flue. Verdens fineste fluestrekning for fiske etter atlantisk storlaks, når vannføringen er ideell, og boltreplass for både konge og knekt.
Noen kilometer lenger inn, Sautso, den øverste av de fem sonene, innrammet av den mektige canyon. Fiskende her, gjennom netter som aldri blir natt – du glemmer det aldri.
Sammen med laksens størrelse, antallet storlakser på gytevandring og den spesielle forvaltningen, forklarer dette mye av Altaelvas ikoniske posisjon blant verdens lakseelver. 

 

Magiske døgn

Genialiteten i forvaltningen av elva ligger etter min mening i det påfølgende døgnkortfisket, hvor startskuddet går 16. juli. 690 døgnkort til lokale fiskere og 75 kort til «resten av Norge og utlendinger», høytidelig kunngjort under den årlige fiskekorttrekninga i Finnmarkshallen i mars.
Enkelte år sitter man på lykkens grein, andre år er man mindre heldig. Har du døgn er du konge på haugen i 18 timer (elva er fredet fra 12.00 – 18.00) på en av de 26 fiskestrekningene som i gjennomsnitt er 1,7 km lang og fiskes kun med en stang.
Å ha døgn på en av de verdensberømte fiskeplassene i siste halvdel av juli og første halvdel av august, uten at det koster skjorta, er unikt, og et lokalt gode som verdsettes. Det er du og familien, eller to-tre gode venner, som rullerer på stanga. For store deler av Altas innbyggere er elva slik sett vel så mye friluftsliv og sosialt felleskap, med en lavvo og et bål på elvebredden.

[[{"fid":"1248","view_mode":"full_width","attributes":{"alt":"Korttrekning Alta","title":"Korttrekning Alta","height":"859","width":"1600","class":"media-element file-full-width"},"fields":{"format":"full_width","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Korttrekning Alta","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Korttrekning Alta","field_forfatter[und][]":"198","field_image_caption[und][0][value]":"I Alta tror man ikke på et liv etter døden, her håper man på et døgn i Mikkeli i midten av juli.","field_description[und][0][value]":""},"type":"media"}]]

Se mot nord,
Oftere
Det er langt dette landet
Det meste er nord,
skrev dikteren Rolf Jacobsen.

Det gjelder i særdeles sportsfisket etter den atlantiske villaksen. Finnmark er vårt viktigste laksefylke, med Altaelva som kronjuvelen i vårt lakserike.

Kort om

Altaelva renner ut i den nasjonale laksefjorden
Altafjorden
. Altaelva renner gjennom følgende kommuner:
Kautokeino, Alta

Mer om elven

Altaelva er en av Norges beste elver for sportsfiske etter laks. Elva har en storvokst laksestamme, og en unik kultur og historie knyttet til laksefisket.