Villaksens dag i Bolstadelva 2015
Klar til innsats under Villaksens dag i Bolstadelva 2015
Sportsfiske/Villaksambassadør

Suksess fra første kast

Sommeren 2015 ble Camp Villaks arrangert for første gang. Treffene hadde forskjellig varighet og innhold, men målet var det samme – å få flere ungdommer til å fiske laks.

Paal
Mittwoch 02.März 2016 / 13:04

I Stjørdalselva, Gaula, Lærdalselva og Otra ble det arrangert CampVillaks i 2015. Instruksjon i flue- og slukfiske, laksens livssyklus, utendørs matlaging, lavvoliv, fluebinding, skjellanalyse og mye mer har stått på programmet for ungdommene som var samlet i de fire elven.

Til sammen har omlag 180 ungdommer mellom 12 og 18 år fått svingt fiskestanga. Mange har brutt egne grenser. Noen ved å overnatte i lavvo, og andre gjennom å sove under stjernehimmelen for første gang.

– Vi har gitt deltakerne mestringsfølelse. De har lært å håndtere fiskeredskaper slik at de kan fiske på egen hånd etter campen. Engasjementet har vært stort, noe som har resultert i flere fisk underveis. Flere fikk spise selvfanget laks til middag i sommer, forteller arrangementsansvarlig i Norske Lakseelver, Ayna Heilong.

Ola Solbakken med flott laks på 7 kilo fra Gaula, tatt under Camp Villaks 2015.
Ola Solbakken med flott laks på 7 kilo fra Gaula, tatt under Camp Villaks 2015.

Avhengig av engasjement

Camp Villaks er et arrangement som er avhengig av lokalt engasjement i elveeierlagene. I  tillegg har Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Guideline vært involvert i stor grad. Arrangementene har vært omtrent gratis for deltakerne siden så  mange organisasjoner og sponsorer har bidratt. I tillegg til Norske Lakseelver har Redd Villaksen, lokallag av NJFF, flere matleverandører, Sportsfiskelinja på Grong VGS og flere andre deltatt. Prosjektet har også fått støtte av Miljødirektoratet.

– Rekruttering av nye laksefiskere er viktig. Gjennomsnittalderen på laksefiskere er nå 49 år og det blir dessverre stadig færre som fisker laks. Lokalforvaltninga trenger engasjerte laksefiskere som bryr seg om elva si og kan involvere seg i elveeierlaget. Ved å få ungdom til å bli engasjerte laksefiskere i tidlig alder, investeres det i fremtidige lokale elveforvalter. Og ikke minst introduserer vi ungdommene for verdens beste hobby, understreker en engasjert Heilong.

 

Villaksens dag

I 2015 har det blitt arrangert Villaksens dag i 12 elver rundt om i landet. Arrangementene har samlet et variabelt antall deltakere. Været har som alltid hatt mye å si for frammøtet. I både Otra og Gaula har deltakerantallet vært godt over hundre, mens arrangementet i Lakselv dessverre regnet bort i knappe fire plussgrader. Fiskekonkurranse, gratis fiske, grilling og villakssti er de arrangementene som går igjen. I tillegg har fremvisning av utstyr og demonstrasjon av fluekasting vært populære innslag.

 

Villaksambassadør Olaf Mosby viser gode knutetips til ivrige deltakere på campen i Otra.
Villaksambassadør Olaf Mosby viser gode knutetips til ivrige deltakere på campen i Otra.

Villaksambassadører

Årets prøveprosjekt med Villaksambassadører har gitt mange ungdommer mersmak på laksefiske.

Lakseambassadørene er ungdommer som skal hjelpe og tilrettelegge for andre ungdommer som har lyst til prøve seg som laksefiskere. Elveeierlagene har stilt med gratis fiske til både ambassadører og ungdom, og Norske Lakseelver har bidratt med fiskeutstyr takket være god støtte fra Miljødirektoratet.

– Årets sesong var den første hvor vi prøvde ut ambassadørordningen. Nå skal vi ha et evalueringsmøte i begynnelsen av november. Her skal vi se hva som har fungert og hva som kan bli bedre, forteller prosjektansvarlig i Norske Lakseelver, Ayna Heilong.

I 2015har det vært ambassadører i Skauga, Orkla, Otra, Stjørdalselva og Verdalselva.