Laks på mark.
Mark kan være et uovertruffent agn etter laks.Foto: Norske Lakseelver.
Sportsfiske/Inspirasjon

Test marken

Å fiske med mark etter laks er av noen sammenlignet med å gå på line – det skal lite til for å snuble. Med andre ord, alle sanser må være skjerpet.
Paal
mandag 29.juni 2015 / 15:33

Å tilpasse søkkevekt og fortomslengde i forhold til dyp, bunnforhold og strømmens hastighet er nøkkelen til suksess.

Laksen tar som kjent ikke til seg næring i elva, men hvorfor er det likevel mulig å få den på mark? Dette er det mange teorier om. Mange mener laksens fødesøk og preferanser for et bytte i bevegelse fra den gangen den var en oppvoksende smolt vekkes til live igjen når den får se en stor bunt med mark. Andre heller mer i retning av å kalle markfisket et rent irritasjonsfiske, laksen angriper marken fordi den virker forstyrrende.

Viktig samspill

Slipper du en stor duggmark i strømmende vann vil den synke sakte og sveve tilnærmet vektløst med strømmen. Som markfisker er det viktig å etterligne dette, å føre agnet nedstrøms med så naturlige bevegelser som mulig. For å få til dette gjelder det å bruke riktig fortomslengde og ikke minst søkkevekt i forhold til strømhastigheten. Et marktakkel fisker riktig når du nå og da har føling med bunnen under hele driften over fiskeplassen du har valgt ut.

I flomstor elv og under et fiske på relativt dypt vann, bør du satse på en krokfortom på rundt 1,5 meters lengde og en søkkevekt på 100-150 gram. På lavere vannstand kan du gå litt ned i både krokfortomslengde og søkkevekt. I de tilfellene der vannstanden er lav og strømmen svak, eller i grunnere bakevjer og loner under tidligfisket, kan det absolutt lønne seg å frilinefiske en stor markklyse av 5-10 store duggmark. Fjern blysøkket, og la det store og tunge agnet drive fritt i strømmen på svakt oppstramt line for lettest å registrere hugget. En middels rask oppstramming av lina indikerer som regel hugg.

Gode plasser for markfiske er fossehøler, i stille elveloner og bakvann som grenser til hovedstrømmen, riflete transportstrekk som grenser til dypere renner, bak store steiner og ikke minst i sømmen mellom to strømmer.

Mark på kroken

Til markfisket er det vanlig å bruke vanlig kompostmark, rødmark eller aller helst stor duggmark. De sistnevnte finner du i ly av mørket på en fuktig gressplen. Den store marken er sky, bruk en lommelykt med svakt lys og oppbevar det supre krokagnet i en stor plastbalje med lokk og rikelig med lett kompostjord og vått løv.

Før du trær marken på kroken: Ikke pakk krokbøyen full og skjul krokspissen, dette gir en dårlig presentasjon og kroking av laksen når den hugger. Før kroken gjennom ca. 3 cm. av midten på marken. Den første føres opp på krokfortommen, den andre plasseres like ved krokøyet og de to-tre siste plasseres på krokleggen og ned mot krokbøyen. Dra den første marken du førte inn på krokfortommen ned til resten av markene – du har en herlig bylt med laksegodis klar til kast. Over markbunten er det mange som knyter på en eller flere små lengder med signalrød eller –orange ulltråd. Litt flash/sølvtinsel kan også brukes sammen med ulltråden, det skaper et siktepunkt og er med på å provosere og lokke laksen til å hugge.

Utstyr til markfisket

Et fiske etter en meget sterk motstander i sterk strøm og med tunge søkker setter store krav til riktig fiskeutstyr. Til det tyngre markfisket bør du går for en 13-16 fots spinnstang med solide ringer, en god rygg, følsom tupp og en kastevekt opp mot 150-180 gram. Stenger med en såkalt parabolsk aksjon er å foretrekke, disse klarer godt en laksekamp. Snellevalget er også viktig, og en multiplikatorsnelle eller stor haspelsnelle med silkemyk, lettjustert brems, som rommer rundt 300 meter 0,50-0,60 mm. nylonline passer bra til markfisket.

Til det lettere markfisket og frilinefisket velger du en noe lettere stang. Vær likevel klar over at det alltid er muligheter for stor laks når du markfisker, og for å være på den sikre siden bør du ikke nedskalere utstyret altfor mye. Å ha med en noe lettere og litt mer følsom stang, men med den samme stanglengden brukt under det tyngre fisket, kan lønne seg på grunn av betydelig lavere søkkevekt. Å ha med seg en ekstra spole eller snelle fylt med tynnere nylonline er også å anbefale. Når søkkevekten blir mindre er det vanskeligere å kaste langt nok og samtidig registrere nappene ved bruk av tykk nylonline. Sats på dimensjoner rundt 0,45-0,50 mm.